Nuotta-valmennus

Nuorisokeskuksista pohjoisin Vasatokka sijaitsee Inarin kunnassa Muddusjärven rannalla Riutulan kylässä. Vasatokan Nuotta-valmennus on intensiivivalmennusta, josta vastaa Nuotta-koordinaattori. Lähettävän tahon ohjaajien edellytetään olevan ryhmänsä mukana. Nuotta-valmennukseen voi osallistua muutaman nuoren ryhmällä tai isommalla työpajaporukalla.  Ohjelma räätälöidään ryhmän mukaan yhteistyössä lähettävän tahon kanssa. Lähettävältä taholta pyydetään nuorten toiveet ohjelmaehdotukseen ja hyväksyntä ohjelman sisällöstä.

Nuotta-valmennuksien aikana tutustutaan monipuolisesti Lapin luontoon aktiviteettien tapahtuessa pääasiallisesti ulkona. Retki Otsamo-tunturille on kävelyinnokkuudesta riippuen n. 6 – 13 km. Käymme tutustumassa metsän keskellä ilman sähköä ja juoksevaa vettä elävän rekikoiratarhan elämään. Tarhalla asuu n. 60 koiraa nuoren omistajansa tunnistaessa niistä jokaisen nimeltä. Samalla tarhalla on mahdollisuus kokeilla talvisen rekikoira-ajelun lisäksi myös ratsastusta pienillä pyöreillä Norjan vuonohevosilla. Porofarmilla perehdytään alueen porotalouteen ja saamelaiskulttuuriin. Kullanhuuhdontaa, jota pääsee kokeilemaan Lemmenjoella, on harjoitettu Lapissa jo yli sadan vuoden ajan. Jäämerenkierroksella nähdään huikeita Suomen Lapin ja Pohjois-Norjan maisemia. Pienen kalastajakylän, Pykeijan rannalla on mahdollisuus uida Jäämeressä ympäri vuoden.

Vasatokan muihin aktiviteetteihin kuuluvat hiihto, lumikenkäily, kalastaminen, erätaidot, jousiammunta ja melonta. Uutuutena on vasta valmistunut liikuntasali. Sen myötä ohjelmatarjontaan tulevat sisäliikuntalajit ja seinäkiipeily.

 Vasatokka sijaitsee saamelaiskulttuurin kehdossa, joten valmennuksen aikana nuoret saavat rautaisannoksen saamelaiskulttuuritietoutta. Siihen tutustutaan myös konkreettisesti mm. tekemällä perinteisistä materiaaleista pieni Vasatokan muisto.

Tiervâtuáttim Vasatokkan!

 

Sari Kotikangas

Nuotta-koordinaattori

mail. sari.kotikangas ( at ) inari.fi

puh. 040 572 1445