Nuotta-valmennus

Vasatokan Nuotta-valmennus on intensiivivalmennusta, josta vastaa Nuotta-koordinaattori. Lähettävän tahon ohjaajien edellytetään olevan ryhmänsä mukana. Nuotta-valmennus on tarkoitettu erityisen tuen tarpeessa oleville nuorille. Valmennus on maksuton etsivän nuorisotyön ja työpajojen nuorten ryhmille opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Muut ryhmät voivat tiedustella mahdollisuutta Nuotta-valmennukseen omakustannehintaan.

Nuotta-valmennukseen voi osallistua muutaman nuoren ryhmällä tai isommalla työpajaporukalla. Ohjelma räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan yhteistyössä lähettävän tahon kanssa. Lähettävältä taholta pyydetään nuorten toiveet ohjelmaehdotukseen ja hyväksyntä ohjelman sisällöstä.

Nuotta-valmennus erityisen tuen tarpeessa oleville nuorille

Keskeisimpiä lähettäviä tahoja ovat etsivä nuorisotyö, työpajat, oppilaitokset (esimerkiksi jopo-luokat ja ammattistartit) sekä eri viranomaiset (esimerkiksi sosiaalitoimi ja työ- ja elinkeinohallinto).  Nuotta-valmennukseen voivat yhdessä nuorten kanssa osallistua myös lähettävän tahon työntekijät.

Jos lähipiirissäsi on nuori, jonka uskoisit hyötyvän arjenhallintataitojen kehittämisestä, keskustele hänen kanssaan valmennuksesta. Mikäli nuori itse on kiinnostunut, ottakaa yhdessä yhteyttä Vasatokan Nuotta-koordinaattoriin.

Monipuolista ryhmäohjelmaa Nuotta-valmennuksessa

aa8bf737-d191-4d9a-a3db-4f4814e0b6e0 3Nuotta-valmennuksien aikana tutustutaan monipuolisesti Lapin luontoon aktiviteettien tapahtuessa pääasiallisesti ulkona. Retki Otsamo-tunturille on kävelyinnokkuudesta riippuen n. 6 – 13 km. Käymme tutustumassa metsän keskellä ilman sähköä ja juoksevaa vettä elävän rekikoiratarhan elämään. Tarhalla asuu n. 60 koiraa nuoren omistajansa tunnistaessa niistä jokaisen nimeltä. Samalla tarhalla on mahdollisuus kokeilla talvisen rekikoira-ajelun lisäksi myös ratsastusta pienillä pyöreillä Norjan vuonohevosilla. Porofarmillaperehdytään alueen porotalouteen ja saamelaiskulttuuriin. Kullanhuuhdontaa, jota pääsee kokeilemaan Lemmenjoella, on harjoitettu Lapissa jo yli sadan vuoden ajan. Jäämerenkierroksella nähdään huikeita Suomen Lapin ja Pohjois-Norjan maisemia. Pienen kalastajakylän, Pykeijan rannalla on mahdollisuus uida Jäämeressä ympäri vuoden.

Vasatokan muihin aktiviteetteihin kuuluvat hiihto, lumikenkäily,kalastaminen, erätaidot, jousiammunta ja melonta. Uutuutena on vasta valmistunut liikuntasali. Sen myötä ohjelmatarjontaan tulevat sisäliikuntalajit ja seinäkiipeily.

Vasatokka sijaitsee saamelaiskulttuurin kehdossa, joten valmennuksen aikana nuoret saavat rautaisannoksen saamelaiskulttuuritietoutta. Siihen tutustutaan myös konkreettisesti mm. tekemällä perinteisistä materiaaleista pieni Vasatokan muisto.

Ota yhteyttä Nuotta-koordinaattoriimme:

Sari Kotikangas, sari.kotikangas(at)inari.fi / +358 (0) 40 5721 445