PURKINPIILOTUSTA VAI IHAN OIKEA HARRASTUS?
Ajatuksen tasolla geokätköily voi kuulostaa hölmöltä, piilotellaan purkkeja metsään ja toiset niitä etsii. Mitä järkeä? Näin ajattelee varmasti moni, mukaanlukien allekirjoittanut, ennenkuin pääsi kätköilyyn kunnolla sisälle ja tajusi että kätköily on paljon muutakin kuin purkinpiilotusta. Kansainvälisillä kätköilysivuilla puhutaan maailmanlaajuisesta aarteenetsinnästä, välillä se sitä muistuttaakin.
Ajatus on yksinkertainen ja alkuun pääsee helposti. Tarvitset vain nettiyhteyden ja gps laitteen. Puhelin jossa on gps ja nettiyhteys käy mainiosti. Aluksi kannattaa tutustua geokätköilysivustoihin, esimerkiksi : geokätköily
Hyvin perille hommasta pääsee myös kun lyöttäytyy jonkun harrastajan matkaan, näin näkee heti käytännössä miten kätköily toimii.
Ennen kätköjen etsimistä täytyy sinun rekisteröityä (ilmaiseksi) geocaching.com sivustolle. Tämän jälkeen tarvitset enää kännykkääsi kätköilysovelluksen oman kännykkäsi sovelluskaupasta. Ilmainen sovellus c:geo toimii mainiosti. Jos omistat gps laitteen niin syöttämällä siihen kätkön koordinaatit pääset etsimään kätköjä myös ilman älypuhelinta. Gps onkin mainio lisävaruste, varsinkin alueilla joilla ei ole kännykkäverkkoa.
KENELLE SOPII JA MISSÄ SITÄ VOI HARRASTAA
Kätköily sopii rohkeasti sanottuna kaikille, koska sitä voi harrastaa niin monella tasolla. Joku etsii kätköjä kaikki vapaa-aikansa ja toinen saattaa unohtaa harrastuksen pitkäksikin aikaa tai kätköillä vain lomilla. Harrastus ei ole paikkaan eikä aikaan sidottua, kätköjä on niin erilaisissa paikoissa ympäri maailmaa että jokaiselle löytyy oma tapansa ja tasonsa harrastaa. Kätkö voi olla piilotettu metsän keskelle, kaupungin ytimeen, rakennuksen kulmalle, saareen, torniin, luolaan, mielikuvitus vain on rajana. Kätkö voi olla metsässä, jossa käy muutama ihminen vuodessa tai vaikka Manhattanilla New Yorkin ytimessä, miljoonien ihmisten kiiruhtaessa ohi. Suomessa suosittuja kätköpaikkoja ovat retkeilyreittien varsilla olevat laavut ja levähdyspaikat valtatien varrella. Jos kävelet jotain suosittua reittiä niin voit olla lähes varma että jossain reitin varrella on kätkö tai pari piilotettuna. Otetaan esimerkiksi Inari ja paikallisille varmasti tuttu Juutuanpolku, tiesitkö että sen varrellakin on neljä kätköä piilossa? Ja jos vähän poikkeaa polulta niin voi saaliiksi saada vielä muutaman lisää. No niin, jäithän jo edes vähän miettimään missä ne purkit siellä ovat?
YouTubessa on esittelyvideo kätköilystä, videoon pääset tästä.
MILJOONIA PIILOJA JA MIELENKIINTOISIA KÄYNTIKOHTEITA
Paljon on piiloja ehditty keksiä sen jälkeen kun Yhdysvallat päätti poistaa gps häirinnän vuonna 2000, yhtäkkiä tarkka paikannusjärjestelmä oli kaikkien saatavilla. Ensimmäinen kätkö oli testimielessä metsään piilotettu 19 litran ämpäri, jossa oli kynä, lokivihko ja vaihtotavaroita. Siinäpä idea joka lähti kehittymään ja saavuttamaan suosiotaan hurjalla vauhdilla.
Kätkö voi olla lähes missä tahansa ja minkälainen vaan. Mielikuvitusta käytetään ja sitä tuntuu kätköilijöiltä löytyvän aina uusiin ulottuvuuksiin saakka. Välillä mielikuvitusta saa käyttää kätkön löytämiseenkin, joskus tuskastumiseen asti. Koordinaatit johtaa kivikasalle, onko nuo kaikki kiviä vai onko joku niistä naamioitu kätkö? Kuuluuko kaikki oksat puussa juuri siihen puuhun? Kuuluuko tuo sähkötolpassa oleva sähkörasia todellakin tuohon? Vai onko purkki piilotettu ihan vaan muuten ovelaan paikkaan? ”kätköilysilmä” kehittyy ajan myötä (ei kyllä kaikilla, nimimerkki ”puusilmä”).
Kätköilyn paras anti on monen mielestä se, että tulee mentyä paikkaan johon ei muuten tulisi mentyä, koska siellä on kätkö. En tiedä, olisinkohan ihan heti lähtenyt ajamaan esimerkiksi Nellimiin kesken kiivaimpien tietöiden, mutta siellä nyt sattui olemaan muutama mielenkiintoinen kätkö. Tai olisinko Kuusamon reissulla tullut tutustuneeksi sodanaikaiseen bunkkerin raunioihin, saati Viron reissulla pysähtynyt ihmettelemään kummallista mäntyä. Monet lintutornit, sillanaluset ja laavut on koluttu kätkön löytämisen toivossa. Kätköily on siis parhaimmillaan elämyksiä, onnistumisen iloa kun olet ratkaissut jonkun arvoituksen minkä avulla löydät kätkön tai perheen kanssa yhteistä tekemistä. Sinä päätät, kätköt odottavat etsijäänsä. Ja parasta on että voit etsiä vain ne kiinnostavat paikat, ellet sitten hurahda ja ahnehdi mahdollisimman paljon. Geokätköily voi olla jollekkin yksin metsässä vaeltelua, toiselle kaverin kanssa kaikki paikat koluamista, kolmannelle isoon yhteisöön kuulumista ja toisten harrastajien tapaamista ympäri maailmaa.
VASATOKKAAN KÄTKÖILEMÄÄN
Vasatokan alueella on useita kätköjä, joten täälläkin pääset kokeilemaan harrastusta. Meiltä saat vinkkejä harrastuksen aloittamiseen tai vaikka gps laitteen vuokralle. Leirikoulujen ja ryhmien ohjelmaksi kätköily sopii mainiosti, yhteispelillä ovelimmatkin piilot löytyvät varmasti ja kipinä harrastukseen voi syttyä jo ensimmäisestä löydöstä.
Tule tustumaan ja löytämään Vasatokan kätköt, jotka löydät geocaching sivuilta. Onnistuneen löytöretken jälkeen voit vaikka herkutella jäätelöllä ja kerrata kaverin kanssa kokemuksia ja ”logata” kätköt kommenttien kera nettiin.
KK (eli kiitos kätköstä)