Nuotta-valmennus

Nuotta-valmennus on opetus- ja kulttuuriministeriön vuodesta 2010 rahoittamaa Suomen nuorisokeskuksissa toteutettavaa sosiaalista nuorisotyötä. Se kohdennetaan 13-28-vuotiaille, erityisen tuen tarpeessa oleville nuorille ja heidän ohjaajilleen. Päästäkseen Nuotta-valmennukseen, nuoren tulee olla mukana työpajatoiminnassa tai hänellä on oltava asiakkuus etsivässä nuorisotyössä.

Arjenhallinta on Nuotta-valmennuksissa tärkeä osa-alue, niinpä päivien perusrakenne onkin samankaltainen läpi valmennuksen: aamupalan ja lounaan välissä on ohjelmaa samoin lounaan ja päivällisen. Ohjelman jälkeen on vapaa-aikaa ja ennen nukkumaan menoa vielä sauna ja iltapala.

Nuotta-valmennuksissa päivät suunnitellaan nuorten ja heidän ohjaajiensa toiveiden pohjalta. Valmennuksen aikana tehdään asioita paljon ryhmässä, mutta myös yksilölle jää aikaa. Nuotta-valmennusta toteutetaan saman ajatuksen pohjalta jokaisessa keskuksessa, mutta kaikilla on ne omat erityispiirteensä. Meillä Inarissa ne ovat Lapin luonto ja saamelaisuus.

Nuotta-valmennus Ylä-Lapissa

Vasatokan Nuotta-valmennuksessa pääset tutustumaan Inarin Lapin luontoon ja elämäntapaan. Näihin tutustumme sen laajuuden mukaan, jonka nuoret ohjaajineen valitsevat.

Järjestämme Nuotta-valmennuksia kaikkina vuodenaikoina. Teemme jokaiselle ryhmälle oman näköisensä valmennuksen ohjaajien kanssa keskustelun ja heidän nuorilta saamiensa toivomusten pohjalta.

Alle on koottu eri teemoja ja lista aktiviteeteista helpottamaan ohjaajien ja nuorten suunnittelutyötä.

1. Retkeilyyn painottuva Nuotta-valmennus

Erätaidot koostuvat keskustelunomaisesti käydystä teoriaosuudesta, lähiympäristössä tehdyistä pienistä tehtävistä kuten, kiehisten vuolemisesta ja tulenteosta tai porukalla laavujen pystyttämisestä sekä ulkona ruuan valmistamisesta. Kalastusta sisällytetään erätaitoihin vuodenajan mukaan.

Retkeilyyn painottuva Nuotta-valmennus sopii erinomaisesti jos kaipaat paineetonta ja hyväksyvää ympäristöä. Luonnon rauha ja retket lähimetsässä ja tuntureilla tarjoavat tähän hyvän mahdollisuuden kaikkina vuodenaikoina.

Nuottapäiviin voi kuulua esimerkiksi Otsamotunturille kapuaminen.  418 m:n korkeuteen ulottuva lähitunturimme huiputus palkitsee upeilla näköaloillaan .

Melontaa jokikanooteilla pareittain antaa eväitä yhteistyöhön ja on sopivan leppoisaa kuntoilua jokaiselle.

Muita aktiviteetteja luonnossa: kävelyretket metsässä, talvella lumikenkäillen tai hiihtäen, suunnistusta perinteisesti kartan ja kompassin avulla tai gps-laitteiden avulla, geokätköjen etsintää. Rauhoittumista, rentoutumista, kiireettömyyttä ja rentoa seuraa.

Otsamon valloitus
Rauhoittumista tunturin rinteellä

2. Alueen historiaan, kulttuuriin ja saamelaisuuteen painottava Nuotta-valmennus

Oletko koskaan miettinyt millaista on elämä kaukana pohjoisessa, reilusti napapiiirin yläpuolella. Ajatuksena on tutustua tarkemmin saamelaisalueen erikoispiirteisiin, saamen kieleen- ja kulttuuriin sekä elinkeinoihin.

Tutustuminen alkaa Inarin kirkonkylästä, jossa vierailu Saamelaismuseo Siidassa sekä saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa.
Päiviin sisältyy ehdottomasti myös paikallisella Porotilalla käynti, jossa on mahdollisuus syöttää poroja ja saada tietoa kaikkeen poronhoitoon liittyvästä.
Kädentaidoissa askarrellaan jotain itselle henkilökohtaista tai kotiin viemiseksi tärkeälle ihmiselle. Materiaaleina käytetään mm. poron nahkaa ja sarviluuta.

Päiviin voidaan sisällyttää myös esimerkiksi erätaitoja vuodenajan mukaan, vierailu koira- ja hevostarhalla Siperia Lapponicassa, kalastusta tai vaikka retken Jäämeren rannalle, maailma on avoin.

3. ”Hyvinvointia luonnosta ja liikkeestä”

Kaikilla meillä on mahdollisuus saavuttaa hyvää oloa sekä mielen selkeyttä luonnon avulla. Vasatokassa pääsee helposti kokeilemaan aktiviteetteja puhtaan luonnon rauhassa.

Nuotta-valmennuksen alle voidaan sisällyttää esimerkiksi :

Otsamotunturille kipuaminen + maastossa ruokailu. Tämän lähitunturimme huipulta aukeaa upeat näkymät jotka palkitsevat kiipeämisen.

Retki Ahvenjärven rannalla olevalle laavulle, jossa yhdessäoloa, tulistelua, talvella myös pilkkimistä. Osaavan oppaamme johdolla pääset nauttimaan luonnon monimuotoisuudesta.

Aktiviteettejamme

Räätälöidään ryhmällenne sopiva ja yksilöllinen Nuotta. Kiireettömyys, kannustava ja rento ilmapiiri lisättynä Vasatokan aktiviteetteihin tarjoaa unohtumattoman Nuotta-valmennuksen.

 • Erätaidot
 • Kalastus kaikkina vuodenaikoina
 • Otsamotunturin huiputtaminen
 • Melonta
 • Metsässä kävely, lumikenkäily
 • Tutustuminen saamelaismuseo ja Ylä-lapin luontokeskus Siidaan sekä kulttuurikeskus Sajokseen.
 • Vierailu porotilalle
 • Saamen kielen ja kulttuurin oppitunti (Pohjois-saame)
 • Kädentaitoja mm. poronnahasta ja sarviluusta
 • Vierailu Siperia Lapponicassa; koiria ja hevosia
 • Jäämeren kierros; päiväretki Pohjois-Norjaan
 • Seinäkiipeilyä, korikiipeilyä
 • Jousiammuntaa
 • Liikuntasali

Tervetuloa Inariin, Nuorisokeskus Vasatokan Nuotta-valmennukseen!

Ystävällisin terveisin,
Sari
Nuotta-koordinaattori
sari.kotikangas(at)inari.fi / +358 (0) 40 7272843

 • “Nuottavalmennus antoi tilaa ja aikaa avoimuudelle turvallisessa ympäristössä. “

  – Etsivä nuorisotyöntekijä
 • “Nuottavalmennus on ehdottomasti kaikkien aikojen paras ryhmäytymiskeino. “

  – Työpajaohjaaja
 • “Pääsi vähän rentoutumaan ja sai energiaa pahaan oloon “

  – Nuori
 • “Paljon yllättäviä kokemuksia joita en uskonut saavuttavani “

  – Nuori
 • “Minut otettiin ilolla vastaan“

  – Nuori
 • “Nuottaohjaaja ymmärsi nuorten ja heidän vointinsa päälle. “

  – -Etsivä nuorisotyöntekijä