PERINNEPOLKU, OSA5: Operaatio Kulkuset ja heinämaat

Julkaistu:

Kierroksemme perinnepolulla alkaa olla päätöksessään. Tässä viimeisessä osassa esittelyssä on Operaatio Kulkuset ja heinäntuoksua Tuorisjänkältä, eli heinämaiden esittely.

9. OPERAATIO KULKUSET 20200802_1523475706512932789615697.jpg

Pari viikkoa ennen jouluaattoa Riutulassa vietettiin ”Kulkusjoulua”. Päivä alkoi lentokoneen tervehdyskäynnillä lastenkodin yllä ennen laskeutumistaan Ivalon kentälle. Joulupukin ja hyväntahdon lähettiläiden odottelu tuntui lapsista pitkältä, sillä vei aikansa ennen kuin ”Kulkussedät” lahjakuormineen saapuivat hevoskyydillä tai pororaidolla Riutulan pihaan.

Lapset olivat harjoitelleet näytelmiä ja lauluja odotettua juhlaa varten. Vieraatkin esittivät ohjelmaa; taikuri hauskutti lapsia ja yhdessä laulettiin Kulkuset-joululaulua suomen kielellä. Lasten joululahjatoiveet oli toimitettu jo hyvissä ajoin lahjoittajille. Juhlan kunniaksi amerikkalainen joulupukki jakoi lapsille pienet paketit, mutta suuremmat lahjat säästettiin avattaviksi oikeana jouluna.

Tämä vuosittainen hyväntekeväisyysmatka ”Operaatio Kulkuset” toi antamisen ja saamisen iloa molemmille osapuolille niin Riutulan lapsille kuin Yhdysvaltain ilmavoimien viestilaivueen sotilaille perheineen. Vuodesta 1956 alkaen aina lastenkodin lakkauttamiseen saakka nämä Länsi-Saksan Ramsteinissa palvelevat sotilaat toivat jouluiloa tänne maailman pohjoisimpaan lastenkotiin.

Kulkuset kahvilla
Elsa-täti tarjoilee Kulkusille kahvia pikku-ruokasalissa
Lapset esittelevät lahjoja
Taas kerran lapset ovat saaneet Kulkusilta toivomiaan joululahjoja.

10. HEINÄMAAT 20200802_1526065590589194696484601.jpg

Vanhan Riutulan elämään kuului aina hevonen tai kaksi. Myöhemmin traktori korvasi toisen hevosista. Suosta raivatut Tuoriksen peltosarat olivat vetisiä ja sijaitsivat toisella puolella Kettujokea, joten niiden hoito onnistui vain hevospelillä.

Pihapeltojen lisäksi Tuoriksen ja koulun takana sijaitsevan Keison pelloilla oli omat latonsa heinien säilytykseen. Kaukana sijaitsevien luonnonniittyjen heinät suovattiin aitauksien sisään ja haettiin talvikelillä kotiin. Pihakentällä kasvatettiin jo ennen evakkoa kylvöheinää ja kauraa lypsykarjalle.

Parhaimmillaan lastenkodilla oli kymmenen hehtaaria viljeltyä peltoa, joista viimeisimmät sarat raivattiin Tuorikseen 1960-luvun alkupuolella. Heinänkorjuu sujui kesänviettoon tulleiden entisten lasten, NNKY:n vapaaehtoisten leiriläisten ja oman väen voimin.

Kun karjapito lastenkodilla loppui Uuden Riutulan myötä, vuokrattiin pellot muille karjankasvattajille ja poromiehille.

Kahvitauko Tuoriksessa
Kahvitauko Tuoriksen heinäpellolla vuonna 1963.
Kortteenleikkuu
Miesväkeä kortteenleikkuussa Kettujoella. Taustalla lastenkoti.

Polku on nyt kierretty. Toivottavasti viihdyit matkassamme. Vasatokassa on lisäksi esillä vanhojen valokuvien näyttely vastaanotto-aulassa ja vitriinissä esillä lastenkodin aikaisia tavaroita, niitä harvoja jotka ovat säilyneet.
Tervetuloa tutustumaan.