NUORISOKESKUS 25V, PIENI PALA HISTORIAA JA JUHLAHUMUA

Julkaistu:

Alkutahdit -90 luvun taitteessa

Vaikka Inarissa suhtauduttiin epäillen nuorisokeskuksen syntyyn vielä 90- luvun lopulla niin sitkeys palkittiin. Vuonna 1988 NNKY (Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys) lahjoitti lastenkodin rakennukset Inarin kunnalle ja vuonna 1994 avattiiin Nuorisokeskus Inari. Nuorisokeskustoiminta alkoi OPM:n (silloinen Opetusministeriö) tuella ajatuksena järjestää nuorisomatkailutoimintaa. OKM:n (Opetus- ja kulttuuriministeriö) tuella nuorisokeskus toimii vielä nytkin, 25 vuotta myöhemmin ja pääpaino on edelleen nuorisotoiminnassa.  Vanhoista lehtileikkeistä voimme lukea Sampo Parkkosen ja nyt jo edesmenneen Seppo Körkön tyytyväisyydestä ja havaita hymyn kasvoilla, kun päätös nuorisokeskuksen perustamisesta on vihdoin totta. Hymyyn on aihetta edelleen, toiminta jatkuu vilkkaana.

Nuorisokeskus ehti toimia Metsähallituksen alaisena aina vuoteen 2004 saakka Eräkeskus Inari oy nimellä, jonka jälkeen toimintaa jatkoi kuntakonserniin kuuluva Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Inari oy, eli tuttavallisemmin VASATOKKA.

Maailma muuttuu, perusasiat säilyvät

Alkuaikoina muutaman työntekijän voimin toiminut 60 hengen keskus on kasvanut 125 paikkaiseksi ja työllistää parhaimmillaan 15 henkilöä sesonkiaikoina. Kun vuonna 1994 kirjattiin reilu 2000 yöpymisvuorokautta, päästiin vuonna 2018 yli 16 000 yöpymisen lukuihin. Tämä on tiennyt vilinää ja liikennettä ennen niin syrjäiselle Riutulan kylälle. Pitkospuut ja porokyyti ovat vaihtuneet linja-autoihin, pikkubusseihin ja vuokra-autoihin. Harva saapuu Leutolahden rannalle rannalle enää kävellen, joku ehkä hiihtäen tai moottorikelkalla.

”Rauhallinen loma- ja kurssipaikka Muddusjärven rannalla”. Näin markkinoitiin Eräkeskusta vuonna 1994 Jäämerentiellä lehdessä. Samoilla saatesanoilla voisi hyvin tehdä mainoksen nytkin. Asiakkaamme ovat aina arvostaneet luonnonrauhaa ja nauttineet syrjäisestä sijainnista. Revontulet ja ympäröivä luonto ovat mykistäneet Riutulan turvakodin epävirallisen kievarin asukkaan 1900 luvun alussa, leirikoululaisen 2000 luvulla ja edelleen ulkomaalaisen mökkivuokraajan tammikuussa 2019.

Luonto on ollut aina iso osa nuorisokeskuksen toimintaa. Ohjelmaa ja nykyään elämyksiä on tarjottu luonnonhelmassa aina. Erätaitokoulussa alkuvuosina opeteltiin tulentekoa, harjoiteltiin suunnistusta ja pystytettiin laavuja. Suosittu ohjelmamme on edelleen erätaidot, satoja pikkunuotioita ja kymmeniä lumikammeja, eli quizeeta ilmestyy Kettulammen ympärille kun ulkomailta tulevat opiskelijaryhmät harjoittelevat arktisia erätaitoja. Otsamo on huiputettu tuhansia kertoja ja ihailtu maisemaa Muddusjärven yli Muotkatunturin erämaahan. Kanootit ovat lipuneet Kettujokea pitkin ja porotilalla suopunki viuhunut ilmassa varmasti viikkokausia ajassa mitattuna.

Nuorisotoiminta on omanlaistaan aikakaudesta riippuen, mutta jotain samaa voi havaita kun lukee -95 Riutulassa järjestetystä kansainvälisestä videoleiristä tai miettii nyt keväällä järjestetyssä tubetyöpajassa häärineitä koululaisia.

Nuoret pääosassa

Leirikoulu Vasatokassa on jäänyt varmasti monen mieleen ja jälleen odotamme useaa ryhmää saapuvaksi ensi syksynä. Pääasiassa leirikoulut ajoittuvat syksyyn mutta meille voi tulla ympäri vuoden, talvella leirikoulu kaamoksen keskellä on taatusti erilainen kuin muualla vietetty viikko.

f3c0967d-f28a-4e99-b198-815c1fb7bb5b 3

Kansainvälinen nuorisotoiminta on aina kuulunut vahvasti nuorisokeskuksen toimintaan. Tälläkin hetkellä keskuksessamme on kolme reipasta nuorta miestä Euroopan maista tutustumassa toimintaan, työskentelemässä kanssamme ja tuomassa lisäväriä arkeemme.  Vuoteemme mahtuu myös useita kansainvälisiä nuorisoleirejä, kaikissa perusajatuksena on yhteistyö ja solidaarisuus. Onnelliset hymyt kuvissa vahvistavat ajatusta että tätä kannattaa jatkaa.

Juhlaseminaari ”mitä näkkyy” ja juhlaillallinen

Pääsiäisen jälkeisellä viikolla päätimme juhlistaa nuorisokeskusta kutsumalla työpajapäivään Inarin kunnan kolmos- ja neljäsluokkalaisia. Päivän aikana kiipeiltiin, taiteiltiin graffitteja ja tietysti tubetettiin. Koululaiset tuovat aina vauhtia meidän toimintaamme, uskomaton energia ja tsemppi jäävät mieleen pitkäksi ajaksi.

Seminaarissa kuultiin ajatuksia pienen kunnan nuorisotyöstä. Puhujina kuultiin Inarilaisia nuoria ja nuorisoalan ammattilaisia. Kaikissa puheenvuoroissa nousi nuorisotyö tärkeäksi ja vaikuttavaksi tekijäksi. Olkaamme siis ylpeitä että saamme olla osa tätä arvokasta työtä.

Iltajuhlassa päästiin nauttimaan  Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kokkiopiskelijoiden valmistama juhlaillallinen, jonka menu oli laadittu paikallisten raaka-aineiden, eli poron ja kalan ympärille.
Hyvä ruoka ja hyvä mieli, lämmin tunnelma, puheensorina, taidokas tanssiesitys, upeat luontokuvat ja luonnon oma näytelmä auringon laskiessa Tuorisjängän taakse. Rantasaunan löylyt ja lähestyvän kesän tuoksu. Muddusjärvi ja erämaa odottamassa tulevaa kesää. Nämä seikat varmistivat upeat puitteet juhlillemme.

Haluamme juhlistaa tätä merkkipaalua vielä myöhemminkin, siispä suunnittelemme avoimien ovien päivää ja kahvitajoilua syyskuulle. Näillä näkymin kahvipannu porisee 14.9. lauantaina.  Suomen nuorisokeskukset ry:n blogista voit lukea Miljan kirjoituksen juhlapäivistämme.

Pysy kuulolla ja seuraa blogiamme ja sosiaalisen median kanaviamme, kerromme myöhemmin myös lastenkodin ajasta ja valotamme näin Riutulan mielenkiintoista historiaa.