Ystävänpäivätervehdys / valentinesday greetings

Riutulassa sataa lunta, henkilökuntamme ahertaa jokapäiväisissä toimissaan. Onni on ihanat työkaverit, onni on ystävä, läheinen, kaveri, hyvänpäiväntuttu, asiakas. Onni on kohtaamisia, keskusteluja, kanssakäymistä, palvelua, kahvistelua, toisen huomioimista.

Sosiaalinen media on nykyihmisen ja nuoren tärkeä viestintäväline, osa elämää ja itsestäänselvyys. Pysähdy hetkeksi ja suuntaa ajatuksesi vuosikymmenten taakse, kesäpäivä Muddusjärven rannalla, lastenkodin lapset kahvittelemassa päivän askareiden lomassa ja toisena päivänä ikimuistoinen veneretki Riutula veneellä. Se oli sitä senajan sosiaalista mediaa, ystävät ja kaverit olivat silloinkin kullanarvoisia.

VanhaRiutula_veneretki

Hymy ei maksa mitään, halaus lämmittää ja siitä tulee hyvä mieli. Kahvistelu ystävän kanssa ja aito keskustelu, ilman älylaitteita, antaa sisältöä päivään. Lämmin ajatus kaukana olevalle ystävälle, puhelu, viesti, snäppi, nämä kaikki ovat tärkeitä, muista siis ystävää, tavalla tai toisella.

Lämpimin ajatuksin, lumipyryn keskeltä,

Hyvää ystävänpäivää!

Vasatokkalaiset


It´s snowing here in Riutula, our staff is working in everyday activities. Happiness is a lovely workmates, happiness is a friend, family, customer. Happiness is encounters, conversations, interaction, coffee with a friend, taking care of another.

Social media is an important means of communication, part of life and self-evident for a everyone and a young person. Stop for a moment and direct your thoughts back to the decades, the summer day by Lake Muddusjärvi, the kids at the children’s home, having a coffeebreak the, and the second day a memorable boat ride by the Riutula boat. It was that old social media,  friends were important already then.

The smile does not cost anything, the hug heats up and becomes a good mind. Coffee with a friend and genuine conversation, without smart devices, will give you the content for the day. A warm idea for a distant friend, a call, a message, a sniper, all these are important, so remember a friend, one way or another.

With warm thoughts, in the middle of the snowstorm,

Happy Valentine’s Day!

Vasatokka staff

NUOTTA-VALMENNUKSET VASATOKASSA

Alkuvuoden iloisiin uutisiin lukeutuu ehdottomasti Nuotta-valmennuksen saama lisärahoitus, jonka myöntäjänä on Opetus- ja Kulttuuriministeriö. Näin ollen mahdollisuutemme järjestää valmennuksia paranevat entisestään. Nuotta-valmennuksiin voi hakea työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön kautta.

Vasatokka on ollut kysytty ja pidetty paikka Nuotta-valmennuksissa. Lumoava ympäristö ja helppo saavutettavuus kaukaisesta sijainnista huolimatta antavat Nuotalle oman erityispiirteensä. Ivalon lentokentältä on meille matkaa 60km, Rovaniemelle 340km, Ouluun 540km, Helsinkiin on autolla 1150km, mutta lento kestää vain 1,5h.

Bussilla pohjoiseen matkustaminen on jo ensimmäinen kokemus. Matka halki Suomen, maisemien ja kasvillisuusvyöhykkeiden vaihtuessa luo odottavan tunnelman perillepääsystä ja saa miettimään kotimaamme erilaisuutta. Mieli rauhoittu ensimmäisten tunturien ja vaarojen ilmestyessä näkyviin ja perillä odottaa Lapin leppoisa elämäntyyli. Kiire ja hektisyys unohtuvat pian ja voi antaa itsensä rauhoittua ja rentoutua.

Lapin luonto toimii meillä Nuotta-valmennusten päänäyttämönä. Inari on myös suomen saamelaisuuden keskus ja kunnassa puhutaan kolmea eri saamenkieltä. Täällä sijaitsee lisäksi ainutlaatuinen saamelaismuseo Siida sekä saamelaiskulttuurikeskus Sajos, jossa kokoontuu myös Suomen saamelaiskäräjät.

Ohjelma räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan. Suosittuja aktiviteetteja nuorten keskuudessa ovat olleet esimerkiksi vierailu rekikoiratarhalla, melonta Kettujoella tai vaellus läheiselle Otsamo-tunturille. Huipulle pääsy antaa huikean itsensä voittamisen tunteen ja maisemat kaikkiin ilmansuuntiin painuvat jokaisen mieleen. Jollekkin voi jopa syttyä se kuuluisa lapinkuume jota myös huumorimielessä lapinhulluudeksi kutsutaan. Vuodenajasta riippuen pääsee täällä kokeilemaan monia eri lajeja, vaikkapa lumikenkäilyä, kiipeilyä, jousiammuntaa tai suunnistusta GPS:n avulla. Jos geokätköily kiinnostaa niin Vasatokan lähellä on useita ympäri vuoden löydettävissä olevia kätköjä. Porukalla kätköjen etsintä opettaa puhaltamaan yhteen hiileen, kuka keksii piilot ja ratkaisee vihjeet?

 

Valmennettavat voivat valita ohjelmaansa myös Jäämeren kierroksen, päivän reissulla matkaamme bussilla Norjaan ja vierailemme viehättävässä Pykeijan kylässä, jossa on mahdollisuus myös pulahtaa jäämeren aaltoihin. Voimme taata että kokemus on vähintään virkistävä. Ohjelmien lomassa on hyvä hetki keskusteluille, samoin illanistujaiset nuotiolla ovat mainioita hetkiä rennolle yhdessäololle tai itsekseen rauhoittumiselle.

 

Majoitus Vasatokassa järjestyy hostellitason huoneistoissa tai viehättävissä mökeissä. Ruuat nautitaan ruokasalissa, järvimaiseman helliessä mieltä. Ohjelmaan voi sisältyä myös ruokailu tunnelmallisessa rantakodassa tai makkaranpaistoa läheisen Kettulammen laavulla ja ehkäpä paistat jälkkäriksi lätyn nuotiopannulla. Nousiko vesi jo kielelle?

Nuotta-valmennuksia voit kysellä Nuotta-koordinaattoriltamme Sarilta,

Ota yhteyttä ja varaa oma retkesi suomen huipulle:

sari.kotikangas@inari.fi,  p. 0405721445

 

kollaasi_nuottaan

VASATOKKAAN KOKEILUNA RETKILUISTELURATA / tour skating track at Vasatokka

Tammikuussa, 14-28.1 kokoontuu Vasatokkaan Allianssin vapaaehtoinen nuorisovaihto. Tämän leirin teemana on työtä ja seikkailua revontulien alla.

Osallistujat tulevat Keski-euroopasta ja Aasiasta. Leirin aikana osallistujat rakentavat Vasatokan rantaan kokeilumielessä retkiluisteluradan ja ylläpitävät sitä reilun viikon ajan.

Retkiluistelua pääsee kokeilemaan Muddusjärven jäällä 19. – 27.1 välisenä aikana. Radan pituus on n.900m ja sille pääsee Vasatokan saunarannasta. Radalle pääsee respan aukioloaikoina, klo 10-16 joka päivä. Suosittelemme varmistamaan radan kunnnon ennen saapumista.

Vasatokasta voi vuokrata retkiluistimia ja pientä ratamaksua vastaan pääsee kokeilemaan jään luistavuutta. Oletko sinä ensimmäinen kokeilija tällä ainutlaatuisella ja tiettävästi Riutulan ensimmäisellä retkiluisteluradalla?

retkiluistelu,suomi,some


*****

In January, January 14-28, a voluntary youth exchange by Allianssi will take place at Vasatokka. The theme of this camp is work and ”adventure under Auroras”.

Participants come from Central Europe and Asia. During the camp, the participants will build and maintain the tour skating  track at Vasatokka for a week.

Skating can be tried on the Muddusjärvi ice between 19-27 January. The length of the track is about 900m and can be accessed from the Vasatokkas shore. Track is open every day from 10:00 to 16:00. We recommend that check availibility before arrival, because of weather conditions.

You can rent a warm skates from Vasatokka and try the skating for a small fee. Are you the first experimenter on this unique and known Riula’s first tour skating track?

retkiluistelu-2

Hyvää uutta vuotta/Happy new year

UUTTAVUOTTA

On aika kääntää katseet tulevaan vuoteen. Vuosi 2018 on ollut uskomaton, kiireinen ja erilainen. Olemme saavuttaneet kävijäennätyksiä, monipuolistaneet toimintaamme ja nauttineet joka hetkestä. Uusia kasvoja on ilmaantunut vahvistamaan joukkojamme ja vanhat naamat jatkavat työtään täällä Suomen pohjoisimmassa nuorisokeskuksessa, ilolla, ammattitaidolla ja täydellä sydämellä.

Vuosi 2019 tulee olemaan myös kiireinen, juhlavuosikin kaiken lisäksi, juhlistammehan Vasatokan 25v juhlavuotta. Nuorisokeskus täällä Muddusjärven rannalla on ollut jo vuodesta 1994, aluksi metsähallituksen ylläpitämänä ja vuodesta 2004 Vasatokan nimellä. Juuret nuorisotyöhön ylettyvät kuitenkin paljon kauemmas. Pysy mukana, kerromme tulevana vuonna lisää värikkäästä ja mielenkiintoisesta historiastamme.

Hyvää uutta vuotta,

toivoo Vasatokan väki

*

It’s time to turn your eyes on the coming year. The year 2018 has been incredible, busy and different. We have achieved visitor records, diversified our activities and enjoyed every moment. New faces has come to strengthen our staff and old faces continue their work here in the northernmost youth center of Finland, with joy, professionalism and full of their heart.

The year 2019 will also be busy, even in the anniversary, all celebrating the 25th anniversary of Vasatokka. The youth center here on the shore of Lake Muddusjärvi has been around since 1994, initially hosted by Metsähallitus and since 2004 under the name of Vasatokka. However, the roots of youth work go far beyond that. Stay involved, we will tell you more about our colorful and interesting history next year.

Happy new year,

team Vasatokka

Kolme yötä jouluun

JOULUKORTTI engl_sme2018-2

Vasatokan väki kiittää kaikkia asiakkaita, yhteistyökumppaneita, ystäviä, tuttavia, satunnaisia kävijöitä, nuoria, vanhoja, lapsia, aikuisia, juuri sinua.

Vuosi 2018 jää Vasatokan historian kirjoihin vuotena joka oli vilkkain koko historian aikana. Alkuvuosien 4000 yöpymisen jälkeen olemme tänä vuonna päässeet jo ennätyksellisiin yli 15 000 yöpymisen lukuihin. Luku on suorastaan päätä huimaava, kiitos.

Vuosi 2019 tulee olemaan myös erityinen. Saamme juhlia Vasatokan 25 vuotis-juhlia. Historia kirjoissa on kuitenkin ollut lukunsa Riutulalle jo vuodesta 1907 asti, jolloin täällä Muddusjärven rannalla aloitti toimintansa lastenkoti. Maisema ruokasalin ikkunoista järvelle ja Muotkatunturin erämaahan on ikiaikainen, mykistävä, muuttumaton ja joka päivä erilainen. Olemme kiitollisia saadessamme jatkaa tätä toimintaa hyvässä hengessä, nuorisotyötä tehden ja matkailijoita sekä kaikkia kävijöitä palvellen.

Rauhallista ja ilon täyttämää joulunaikaa kaikille. Tee joulustasi omanlaisesi, unohda epämiellyttävät asiat. Joulu tulee ilman tähtipulliakin ja elämä jatkaa kulkuaan. Unohda siis turha kiire ja hössötys, jätä jokin asia tekemättä jos ei aika tai jaksaminen riitä. Sensijaan ota kainaloon rakkaat ihmisesi ja käteen pipari, sulje puhelin ja huokaise, yhteinen aika on arvokkaampaa kuin kaappien siivous, ei kukaan vietä jouluaan keittiön komerossa.

Hyvää joulua, pysy matkassamme,

lämpimin terveisin Riutulasta koko Vasatokan väki.


Thanks to all customers, partners, friends, occasional visitors, young, old, children, adults, just you.

The year 2018 remains in the books of Vasatokkas history in the year that was the most lively throughout history. After 4,000 overnight stays in the early years, this year we have already reached a record high of over 15,000 overnight stays. Numbers are awesome, thank you all.

The year 2019 will also be special. We will celebrate Vasatokkas 25th year. History of books has, however, been a chapter of Riutula since 1907, when a children’s home started on the shore of Lake Muddusjärvi. The scenery from the dining room’s windows to the lake and the wilderness of Muotkatunturi is everlasting, mutilating, unchanging and different every day. We are grateful to continue this activity in a good spirit, making youth work and serving tourists as well as serving all visitors.

Peaceful and joyful Christmas time for everyone.Make your own Christmas, forget the unpleasant things.Forget the unnecessary rush and chaos, leave a thing to do without failing or having enough time. In the meantime, take your beloved people to the back of the arm and pail, close the phone and rest, the common time is more valuable than the cleaning of the lockers, no one will spend their Christmas in the kitchen closet.