JOULUTERVEHDYS VASATOKASTA – vuosi on paketissa.

Joulunaikaan 2019 Vasatokassa

Jälleen kiireinen vuosi alkaa olla lopuillaan Riutulassa. Vuosi, joka muistetaan nuorisokeskuksen 25v juhlavuotena, tulihan tänä vuonna täyteen neljännesvuosisata nuorisokeskustoimintaa Mudduksen rantamaisemissa. Muistellaanpa hetki kulunutta vuotta ennen jouluvapaille lähtöä.

Alkutalvi kului tutuissa merkeissä kun useat opiskelijaryhmät ja leirikoululaiset viettivät mukavia hetkiä hellässä hoivassamme. Toivomme että saimme tartutettua jokaiseen edes pienen hippusen kiireettömyyttä, sylillisen ystävällisyyttä sekä yhdessä tekemisen ja olemisen voimaa, asioita jotka ovat meille ensisijaisen tärkeitä täällä pohjoisessa.20190307_093551.jpg

Keväthankien loistaessa auringossa ja tunturien huippujen kutsuessa kulkijoita vetäisimme aurinkolasit silmille ja suuntasimme tunturiin viettämään mukavaa päivää henkilökunnan kesken. Rentoja ja hyväntuulisia työkamuja kestää katsella entistäkin paremmin, eikös vain?

Huhtikuussa juhlimme Nuorisokeskuksen 25 vutista taivalta ystävien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Juhlista ja seminaarista jäi mukavat muistot, hymy naamalle ja maha pullolleen herkkuja, kuten hyvistä juhlista kuuluukin.

Kesällä, edelleen juhlavuoden hengessä järjestimme lapsille päiväleirejä mukavan tekemisen merkeissä. Iloisia lapsia, tyytyväinen henkilökunta, mahtavaa. Taas toteutui se minkä vuoksi tätä työtä jaksamme tehdä.

Kv-nuorisotyön puolella meidän tehopakkaus Mirva jaksaa vaan paahtaa eteenpäin kun höyryveturi. Tämä näkyy useina onnistuneina erasmus+ projekteina ja arjessamme ulkomaalaisten vapaaehtoistyöntekijöittemme läsnäolona. Tälläkin hetkellä saamme nauttia kahden nuoren miehen viihdyttävästä seurasta.

Elokuu ja syyskuu täyttyivät ihanista leirikouluista ja Lokakuun täyttivät Nuotta valmennettavat. Ohjaajamme saivat luotsata näitä ryhmiä upean luonnon keskellä ja tartuttivat varmasti useampaankin sen kuuluisan lapinkuumeen. Tärkeitä, ikimuistoisia hetkiä ja upeaa työtä.

Syksyllä hyvästelimme pitkäaikaisen toimitusjohtajamme Mikan, hän siirtyi uusiin haasteisiin lastensuojelun puolelle. Viidentoista vuoden jälkeen Vasatokan käytävillä ei enää kuulu Mikan päättäväinen askellus mutta muistot jäivät. ”Bändin” kokoonpano muuttuu mutta soitto jatkuu. Kiitos Mika näistä vuosista ja onnea matkaan. Olkoon matkasi palkitseva, toivomme sinulle kaikkea hyvää.

Respa tietää ja respa hoitaa. Yksi meidän respatiimin mottoja ja täyttä totta. Mitä ihmeellisimpiä asioita tämänkin vuoden aikana ovat respan naiset ratkaisseet ja vastanneet kummallisimpiinkin kysymyksiin. On mm. etsitty asiakkaalle metsää, sekin voi olla vaikea löytää vaikka metsän ja järvien keskellä ollaankin, Ollaan iloittu tyytyväisistä asiakkaista ja nautittu erilaisten matkaajien kohtaamisesta. Vasatokan respa on rautaa, antaa periksi mutta ei taivu helpolla.

Toimitusjohtajan virkaa on viime ajat hoitanut menestyksekkäästi meidän oma ”Muumi Mammamme” Riitta. Järjen ääni ja kapellimestari, pitää ohjat käsissä, ja katkaisee lennokkaimmilta ideoilta siivet (ja välillä ihan aiheesta) mutta antaa luovuutemme ja persooniemme näkyä. Kiitos, we love you!

Huoltotiimimme, siivoojat ja keittiömme ovat se kannatteleva voima joka mahdollistaa toimintamme, sillä ilman ruokaa, puhtaita tiloja  ja ilman kiinteistönhuoltoa olisi kyllä kovin ikävä asiakkaiden viihtyä ja henkilökunnan tehdä työtänsä. Joten kiitos JoJo tiimi, keittiö ja siivous olette ihan supermiehiä ja naisia.

Kiitos kuluneesta vuodesta asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja kaikille jotka elämäämme liittyvät, eli just sinullekkin kun tätä luet. Hyvää joulunaikaa, mukavaa talvea onnea uudelle vuosikymmenelle. Vasatokka vaikenee, mutta vain hetkeksi.

F40F8CA3-6DE8-4D0A-9377-79B983DED231

Vasatokkalaiset hengähtävät jouluna 24-25.12 ja tällöin olemme suljettu. Myöskään avantouintipaikka ei ole avoinna yleisölle.

 

 

Lasten ja nuorten Joulurauha

Tänään Marraskuun 28. päivä julistetaan kaikissa suomen yhdeksässä nuorisokeskuksessa lasten ja nuorten joulurauha.
Suomen Nuorisokeskukset ry haluaa näin omalta osaltaan olla turvaamassa lapsille rauhallista joulua.

Lapsilta on kyselty mitä he joulurauhalta odottavat ja vastauksissa on vilahdellut useasti sana yhdessä. ”yhdessäoloa perheen kanssa”  ”yhdessä syömistä”, ”ollaan yhdessä ja rauhassa”, ”kukaan ei aiheuta pahaa mieltä ja kaikki ovat ystävällisiä”.
Näihin ja moniin muihin samansuuntaisiin ajatuksiin kiteytyy hyvin Joulurauhan perimmäinen ajatus. Tehdään siis lapsille hyvä ja turvallinen joulu, vietetään aikaa yhdessä, pelataan, leikitään, syödään. Välitetään.

Haluamme vielä palata ajassa taaksepäin lastenkodin aikaan ja Riutulassa kovasti odotettuun Kulkusjouluun.
Amerikan ilmavoimien viestilaivueen sotilaat toivat jouluisin lahjoja Saksan tukikohdastaan maailman pohjoisimpaan lastenkotiin, Riutulaan. Tapahtuma oli kovin odotettu ja siitä puhuttiin pitkin vuotta. Olihan tuo ulkomaalaisten sotilaiden vierailu jännittävää, lisäksi jokainen lapsi sai pienen lahjan, joka saattoi olla kovinkin eksoottinen, kuten appelsiini. Toiveiden perusteella sitten aattona jaettiin henkilökohtaisemmat lahjat. Kulkus sotilaiden vierailu tarkoitti vaihtelua arkeen ja Lapintupa puettiin jouluiseen asuun. Lapset ja sotilaat esiintyivät ja vietettiin aikaa yhdessä.
Vaikka et joulua itse viettäisikään tai sinulla ei ole omia lapsia, voit silti rauhoittua hetkeksi miettimään mitä Joulurauha merkitsee.  Ehkäpä voit antaa aikaasi tutulle lapselle, kummilapselle, naapurinlapselle, kenelle vain.

Lapset esittelevät lahjoja
Lapset esittelevät joululahjojaan
Appelsiinit
Ihmeelliset appelsiinit

Joulurauhan julistus:

Joulu on kaikkien juhla, mutta erityisellä tavalla se on suuri lasten juhla.

Olemme kysyneet lapsilta ja nuorilta, mitä he joulurauhalta odottavat ja mm. näillä lausella lapset ovat kuvailleet Joulurauhaa:

-Joulurauhaa tuovat kynttilät ja valot sekä rauha ja hyvä mieli.

-Joulurauha on yhdessäoloa läheisten, perheen ja sukulaisten sekä kavereiden kesken.

-Se on yhdessäoloa ilman stressiä ja paineita.

-Jouluna saa olla turvassa.

-Joulurauha on läheisten rakastamista ja yhdessäoloa.

-Se on suvaitsevaisuutta ja rakkaitten kanssa yhdessä tekemistä.

-Joulurauha on valoja ja sydäntä koskettavaa tunnelmaa, joka tuo perheet ja läheiset yhteen.

-Joulurauhan aika on aikaa, jolloin kaikki ovat tervetulleita ja rauhan saa hän, joka sitä haluaa.

Julistetaan siis täten yleinen lasten ja nuorten joulurauha, kysykää lapsilta mitä he Joulurauhalta odottavat ja huomioikaa mitä lapset ja nuoret joulurauhaltaan toivovat.

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille.

 

Lämpimin terveisin Vasatokan ja kaikkien suomen nuorisokeskusten sekä snk ry:n henkilökunta.

Lasten ja nuorten asialla jo 25vuotta.

 

AVANTOUINTIKAUSI AVATTU – ICE SWIMMING SEASON STARTED

20191104_140701.jpg

Eilen otettiin käyttöön Vasatokan uusittu avantouintipaikka. Avajaisissa kävi mukavasti innokkaita uimareita.

Tulevana talvena järjestämme kaikille avoimia avantouinti-iltoja jolloin sauna on lämmin. Muina aikoina voivat kausikortin lunastaneet pulahtaa uimaan aina halutessaan, suosittelemme kuitenkin tarkastamaan etukäteen ettei saunalla ole yksityis-varauksia. Kertamaksulla voit uida aina vastaanotoan aukiollessa tai ilmoittamalla etukäteen tulostasi niin voimme sopia miten maksu hoidetaan. Tavoitat meidät whats-app viestillä, sähköpostilla tai soittamalla.

Seuraavina viikkoina sauna on lämmin seuraavina iltoina klo 18:00-20:00
Kausikortin haltijat saunovat ja uivat ilmaiseksi näinä iltoina ja muille maksu on 6€.
Torstai 21.11.
Maanantai 25.11.
Perjantai 29.11.
Tiistai 3.12.
Lauantai 7.12
Keskiviikko 11.12

Tervetuloa virkistymään 🙂

20191114_144538_0000.png

Yesterday we started ice-swimming season here in Vasatokka. At opening night there was many brave swimmers.

At this winter we arrange open swimming-nights when sauna is heated. These nights are free for seasonal pass holder, others pay 6€.  If you have seasonal pass you can come to swim at anytime. We recommend however check from reception that there does not have privat sauna reservations. If you prefer to pay when you come, please check reception opening times before arrival.

At following dates sauna is heated for swimmers from 18:00 to 20:00: Seasonal pass holder for free and others 6€
Thursday 21.11.
Monday 25.11.
Friday 29.11.
Tuesday 3.12.
Saturday 7.12
Wednesday 11.12

Warmly welcome 🙂

20191114_112508_0001.png

ROSKATON JA VASTUULLINEN RETKEILY / camping and hiking without trash

3e486566-30e4-4c0a-b9e4-4f7b67169728
Roskaton taukopaikka on kaikkien etu

Ruskaretkikausi alkaa olla lopuillaan täällä Inarin korkeudella, maaruska pitää pintansa mutta lehtipuut jo pudottavat lehtiään ja alkaa varustautuminen talvea varten.
Sulan maan retkeilykausi on kuumimmillaan kesällä ja ruska-aikaan ja valitettavasti merkkejä luontoon jää luvattoman paljon. Pahimmillaan polkujen varsia koristavat roskat, tulistelupaikkojen roskikset pursuavat yli ja välineistö on hajotettu tai levitelty ympäriinsä. Kuulostaako tutulta?
Ihanteellisen ja täysin onnistuneen retken jäljiltä ei maastoon jää merkkiäkään kulkijasta. Nuotiopaikan heikko lämmönhehku ja nimi vieraskirjassa ovat niitä ainoita merkkejä jonka vastuullinen retkeilija jälkeensä jättää.

Jos jaksat kantaa maastoon, jaksat viedä poiskin

Hyvä Nyrkkisääntö on, että kaiken minkä viet maastoon, jaksat myös kantaa sieltä pois.
Tyhjä pakkaus painaa vähemmän kuin täysi ja menee pienempään tilaan. Kannattaa jo kotona miettiä miten repun tai rinkan pakkaa. Eväät kannattaa pakata kestäviin rasioihin ja pusseihin joita voi käyttää uudelleen. Mehu pullosta nuotiolla nautittuna maistuu yhtä makealta kuin se tölkissä kannettu virvoitusjuoma. Pienen määrän paperia voit polttaa nuotiossa puitten seassa, mutta älä täytä poltettaville roskille tarkoitettua astiaa turhaan jos voit viedä tuomasi roskat mukanasi takaisin kotiin. Ruuantähteet voit laittaa kompostoivaan käymälään, älä jätä niitä sekajätteeseen, siellä ne alkavat haista ja houkuttelevat paikalle eläimiä levittämään jäteastian sisällön ympäriinsä.

Tupakantumppi maatuu 10 vuotta, paperinenäliinakin 1-2 vuotta, juomatölkki ja muovipullo voivat sinnitellä jopa 1000 vuotta. Ongelmajätteet, kuten paristot eivät kuulu maastoon, eivätkä sekajätteeseen. Perusasioita joiden kertaaminen ei tee kenellekkään pahaa. Lapsille on myös hyvä opettaa pienestäpitäen oikeita ja vastuullisia retkeilytapoja, näin saadaan uskomaton luontomme säilymään myös jälkipolville.

 

Huollettuja tulipaikkoja löytyy maastamme valtava määrä, niitä huoltavat pääasiassa Metsähallitus ja kyläyhdistykset. Ja kuten mediasta olemme nähdeet, resursseja huoltoon on vähennetty ja taukopaikkoja jouduttu ottamaan pois sännöllisen huollon piiristä. Jos näet siis maininnan että tulipaikkaa ei huolleta, kiinnitä rityistä huomiota käytökseesi ja jätä paikka siistiksi seuraavia kulkijoita varten. Siisti tulistelupaikka jää helpommin siistiksi myös seuraavien jäljiltä kun taas roskainen ja likainen näyttää huonoa esimerkkiä.

Kun luonto kutsuu ja vessaa ei ole niin ole kiltti ja peitä jätöksesi hyvin ja hautaa paperit maahan, vessapaperiröykkiöt puun takana saavat ronskeimmankin retkeilijän nyrpistämään nenäänsä. Tätä näkee erityisesti tienvarsien taukopaikoilla, vaikka niille pätee aivan samat ohjeet kun retkeilyreitillekkin.

Roskattomasta retkeilystä lisää: https://www.luontoon.fi/roskatonretkeily

Merkityillä reiteillä, nuotion loisteessa

Kansallispuistoissa liikkuminen on pääsääntöisesti sallittua kävellen, hiihtäen ja meloen, rajoitusosilla vain merkityillä reiteillä. Luonnonpuistoissa saa liikkua vain merkityllä reitillä.  Tarkista aina alueen järjestyssäännöt ennen retkeilyä uudessa paikassa, ne löytyvät alueiden infotauluista. Netistä löytyy päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot, monesti syrjäisemmät infotaulut voivat jäädä päivittämättä ja tieto kulkee jopa vuosia myöhässä.

Pysyttele merkityillä reiteillä tee tulet vain merkityille paikoille. Tämä tulientekokäytäntö on varsinkin täällä Ylä-Lapissa riistäytynyt ihan hallinnasta, suosituimmilla leiripaikoilla näkyy kymmeniä nuotiopohjia ja kivistä rakennettuja nuotion aihioita, jokaisessa poltettuja puita ja ympärille kerätty milloin mitäkin istumapaikaksi, puhumattakaan siitä että lähiympärisöstä on revitty kaikki poltettavaksi kelpaava irti. Voisiko ensi kerralla käyttää jo valmiina olevaa pohjaa eikä tarvitsisi aina rakentaa sitä omaa? Kulkemien reittien ulkopuolella kuluttaa maastoa ja uusiutuminen on herkimmillä alueilla hidasta, käytä siis harkintaa kun poistut reitiltä.

Polta puita harkiten, erityisesti Lapissa on polttopuiden hinta kova ja puu kasvaa hitaasti, eli täytyisi välttää turhaa polttelua. Vaikka siinä nuotion ympärillä onkin mukava fiilistellä vaikka läpi yön niin mieti riittäisikö pienempikin roihu. Jos taasen tulistelet muualla kuin merkityllä tulipaikalla huomioi turvallisuus, eli tarkista aina onko voimassa metsäpalovaroitusta ja huomioi tuuli.
Moni ei varmaan tiedä että polttopuiden kerääminen (mukaanlukien oksat ja risut) on sallittua vain maanomistajan luvalla. Täällä on hyvä ohjeistus tulien teosta ja turvallisuudesta: https://www.luontoon.fi/retkeilynabc/retkeilytaidot/tulenteko/maastossa

P1070275

Tunturin valloittajat

Jokainen useamman tunturin valloittanut lienee nähnyt lukuisia kivikasoja tunturin laella ja sattanut oman kivensä kantaa kekoon. Tämä merkkien rakentelu aiheuttaa kovasti kahtiajakoa mielipiteissä ja Lisäksi se on kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla kielletty laissa.
Jätä siis se kivikasa tekemättä ja tallenna oma jalanjälkesi muistoihisi, tarinoihin ja ota vaikka kiva kuva huipulla. Kivikasa ei kerro kenellekkään että juuri sinä kävit tämän tunturin huipulla. Nämä kivikasat ovat aiheuttaneet paikoitellen jo pysyviä vaurioita muuttaen luonnollisia roudan tekemiä kuvioita. Annetaan luonnon vielä hallita ihmistä, eikä pyritä siitä niskan päälle. Pieniä tekoja, mutta isoja vaikutuksia.

Kansallispuistoissa vierailtiin viime vuonna 3,1 miljoonaa kertaa. Kävijämäärät kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla ovat viime vuosina kasvaneet. Laske montako kiveä siirretään jos 10% näistä lisää oman kivensä kekoon.

Oletko miettinyt onko muualla maailmassa yhtä paljon huollettuja ja ilmaisia retkeilyreittejä ja taukopaikkoja, kuin täällä Suomessa? Kannetaan siis kortemme kekoon ja pidetään luonto siistinä.

Kun pakkaat ensi kerralla reppuasi niin pysähdy ihan pieneksi hetkeksi, mieti minne menet ja kuinka siellä käyttäydyt. Olisiko kaapissa muovimukia pahvisen tilalle ja tarvitseeko kaikkea pakata muoviin. Kun ottaa asiakseen opetella hyvät tavat niin retkeilystäkin saa enemmän irti, reppu vain selkään ja kohti seikkailuja.

Ryhmien kanssa toimiessamme mietimme kuinka voisimme toimia mahdollisimman vastuullisesti. Opetamme asiakkaillekkin hyviä käytäntöjä ja kannamme roskat pois maastosta. Ei ole myöskään keltään pois jos korjaa polun varrelta jonkun toisen pudottaman roskan, tätä esimerkkiä näytämme muillekkin.

Luontoon. fi sivuilla on hyviä vinkkejä retkeilyyn. Klikka tästä: https://www.luontoon.fi/retkeilynabc

Ajatuksia herättävä uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-10367359

Mukavia retkiä toivottavat Vasatokkalaiset!

index

 

HIKING AND CAMPIN WITHOUT TRACE

3e486566-30e4-4c0a-b9e4-4f7b67169728

The autumn season begins to end here at the height of the Inari, trees are already dropping their leaves and getting ready for the winter. The summer hiking season is almost over. At its worst, the hot spots of the hiking trails are full of garbage and the equipment is scattered. Does it sound familiar? after an ideal and possibly successful outing the low heat of the campfire site and the name on the guestbook are the only indications for future hikers.

If you can carry heel to the terrain, you can take it all off

A good rule of is that whatever you carry to terrain you can carry it away.
An empty pack weighs less than a full pack and goes into a smaller space. It is good to think at home how to pack your backpack. We recommend packing your lunch in durable boxes and bags that can be reused. The juice of the bottle on the campfire tastes as sweet as the soft drink in the can. You can burn a small amount of paper in a campfire, but do not refuel if you can take your waste with you. You can put food waste in the composting toilet, don’t leave it in mixed waste, where it will start to smell and entice animals to spread garbage.

Cigarette butts lie for 10 years, even for paper napkins 1-2 years, can and plastic bottle up to 1000 years. Hazardous waste, such as batteries that are off-road, is referred to as mixed waste. Going basic for the basics does not hurt anyone. It is good to teach children the right and responsible hiking practices, so that we can preserve our incredible nature for generations to come.

There is a huge number of maintained fireplaces in Finland, mainly maintained by Metsähallitus and village associations. And, as we have seen in the media, resources for maintenance have been reduced and breaks have had to be taken out of regular maintenance. So if you see a mention that the campfire is not serviced, pay close attention to your behavior and leave the place clean for future walkers. A neat firing range will be easier to keep clean for the next ones, while dirty and dirty will set a bad example.

When nature calls and there is no toilet, please cover your droppings well and bury the papers in the ground, littering behind the tree will cause even the most lunatic hiker to poke his nose. This is especially noticeable at roadside breaks, although they have exactly the same instructions as on the hiking trail.

On marked routes, in the glow of a campfire

In national parks, walking, skiing and canoeing are generally allowed on restricted routes only on marked routes. In nature parks, you are only allowed to follow the marked route. Always check the rules of the area before hiking in a new location, they can be found in the area information boards. Updated and up-to-date information can be found on the web, often information boards may not be updated, and information may be up to years late.

Stay on marked paths, make fire only on marked fire places. Especially here in Upper Lapland, this fire-making practice is quite out of control, with dozens of campfire bases and stone campfire blanks on every popular campsite, trees burned in each and what ever gathered around for seating, not to mention everything in the surrounding area has been torn down for burning. Could you use a ready-made base next time and not always have to build your own? Off-road routes consume terrain and regeneration is slow in sensitive areas, so use caution when exiting the route.

Burn wood carefully, especially in Lapland, the price of firewood is high and the wood grows slowly, so you should avoid unnecessary burning. Although it is nice to have a bonfire around the campfire, even during the night, think about the smaller bust. If, on the other hand, you are firing at a place other than the designated one, keep an eye on safety, so always check for forest fire warnings and wind. Many may not know that harvesting firewood (including branches and twigs) is only permitted with the permission of the landowner.

At top of the fells

P1070276

So leave that pile of rocks by making and saving your own footprints in your memories, stories and taking a nice picture from above. The stone pile will not tell anyone what you were at the top of this hill. Some rock piles have already caused permanent damage in some places, altering natural frost patterns. Allow nature to continue to dominate man, if you just target the neck. Small deeds, but big effects.

Last year 3.1 million visits were made to national parks in Finland. The number of visitors to national parks and other nature reserves has increased in recent years. Calculate how many stones are moved if 10% of them place their own stone.

Have you wondered if there are as many serviced and free hiking trails and rest areas in the rest of the world as here in Finland? So let’s do our part and keep nature clean. The next time you pack your backpack, stop for a moment, think about where you are going and how you will behave. Would there be plastic cups in the cupboard to replace the cardboard and whether everything had to be wrapped in plastic. When it comes to learning good manners, you get more out of hiking, just backpacking and adventure. When we work with groups, we consider as much as possible how to act in the most responsible way possible. We also teach our clients good practices and remove rubbish from the terrain. Nor is it out of the yellow if you pick up the rubbish that someone else has dropped along the path, we will give this example to others.

More info: https://www.nationalparks.fi/hikinginfinland/rightsandregulations/litter/howtomakesureyouleavenotrace

Have a nice excursions to nature,

Br, Vasatokka team