ROSKATON JA VASTUULLINEN RETKEILY / camping and hiking without trash

3e486566-30e4-4c0a-b9e4-4f7b67169728
Roskaton taukopaikka on kaikkien etu

Ruskaretkikausi alkaa olla lopuillaan täällä Inarin korkeudella, maaruska pitää pintansa mutta lehtipuut jo pudottavat lehtiään ja alkaa varustautuminen talvea varten.
Sulan maan retkeilykausi on kuumimmillaan kesällä ja ruska-aikaan ja valitettavasti merkkejä luontoon jää luvattoman paljon. Pahimmillaan polkujen varsia koristavat roskat, tulistelupaikkojen roskikset pursuavat yli ja välineistö on hajotettu tai levitelty ympäriinsä. Kuulostaako tutulta?
Ihanteellisen ja täysin onnistuneen retken jäljiltä ei maastoon jää merkkiäkään kulkijasta. Nuotiopaikan heikko lämmönhehku ja nimi vieraskirjassa ovat niitä ainoita merkkejä jonka vastuullinen retkeilija jälkeensä jättää.

Jos jaksat kantaa maastoon, jaksat viedä poiskin

Hyvä Nyrkkisääntö on, että kaiken minkä viet maastoon, jaksat myös kantaa sieltä pois.
Tyhjä pakkaus painaa vähemmän kuin täysi ja menee pienempään tilaan. Kannattaa jo kotona miettiä miten repun tai rinkan pakkaa. Eväät kannattaa pakata kestäviin rasioihin ja pusseihin joita voi käyttää uudelleen. Mehu pullosta nuotiolla nautittuna maistuu yhtä makealta kuin se tölkissä kannettu virvoitusjuoma. Pienen määrän paperia voit polttaa nuotiossa puitten seassa, mutta älä täytä poltettaville roskille tarkoitettua astiaa turhaan jos voit viedä tuomasi roskat mukanasi takaisin kotiin. Ruuantähteet voit laittaa kompostoivaan käymälään, älä jätä niitä sekajätteeseen, siellä ne alkavat haista ja houkuttelevat paikalle eläimiä levittämään jäteastian sisällön ympäriinsä.

Tupakantumppi maatuu 10 vuotta, paperinenäliinakin 1-2 vuotta, juomatölkki ja muovipullo voivat sinnitellä jopa 1000 vuotta. Ongelmajätteet, kuten paristot eivät kuulu maastoon, eivätkä sekajätteeseen. Perusasioita joiden kertaaminen ei tee kenellekkään pahaa. Lapsille on myös hyvä opettaa pienestäpitäen oikeita ja vastuullisia retkeilytapoja, näin saadaan uskomaton luontomme säilymään myös jälkipolville.

 

Huollettuja tulipaikkoja löytyy maastamme valtava määrä, niitä huoltavat pääasiassa Metsähallitus ja kyläyhdistykset. Ja kuten mediasta olemme nähdeet, resursseja huoltoon on vähennetty ja taukopaikkoja jouduttu ottamaan pois sännöllisen huollon piiristä. Jos näet siis maininnan että tulipaikkaa ei huolleta, kiinnitä rityistä huomiota käytökseesi ja jätä paikka siistiksi seuraavia kulkijoita varten. Siisti tulistelupaikka jää helpommin siistiksi myös seuraavien jäljiltä kun taas roskainen ja likainen näyttää huonoa esimerkkiä.

Kun luonto kutsuu ja vessaa ei ole niin ole kiltti ja peitä jätöksesi hyvin ja hautaa paperit maahan, vessapaperiröykkiöt puun takana saavat ronskeimmankin retkeilijän nyrpistämään nenäänsä. Tätä näkee erityisesti tienvarsien taukopaikoilla, vaikka niille pätee aivan samat ohjeet kun retkeilyreitillekkin.

Roskattomasta retkeilystä lisää: https://www.luontoon.fi/roskatonretkeily

Merkityillä reiteillä, nuotion loisteessa

Kansallispuistoissa liikkuminen on pääsääntöisesti sallittua kävellen, hiihtäen ja meloen, rajoitusosilla vain merkityillä reiteillä. Luonnonpuistoissa saa liikkua vain merkityllä reitillä.  Tarkista aina alueen järjestyssäännöt ennen retkeilyä uudessa paikassa, ne löytyvät alueiden infotauluista. Netistä löytyy päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot, monesti syrjäisemmät infotaulut voivat jäädä päivittämättä ja tieto kulkee jopa vuosia myöhässä.

Pysyttele merkityillä reiteillä tee tulet vain merkityille paikoille. Tämä tulientekokäytäntö on varsinkin täällä Ylä-Lapissa riistäytynyt ihan hallinnasta, suosituimmilla leiripaikoilla näkyy kymmeniä nuotiopohjia ja kivistä rakennettuja nuotion aihioita, jokaisessa poltettuja puita ja ympärille kerätty milloin mitäkin istumapaikaksi, puhumattakaan siitä että lähiympärisöstä on revitty kaikki poltettavaksi kelpaava irti. Voisiko ensi kerralla käyttää jo valmiina olevaa pohjaa eikä tarvitsisi aina rakentaa sitä omaa? Kulkemien reittien ulkopuolella kuluttaa maastoa ja uusiutuminen on herkimmillä alueilla hidasta, käytä siis harkintaa kun poistut reitiltä.

Polta puita harkiten, erityisesti Lapissa on polttopuiden hinta kova ja puu kasvaa hitaasti, eli täytyisi välttää turhaa polttelua. Vaikka siinä nuotion ympärillä onkin mukava fiilistellä vaikka läpi yön niin mieti riittäisikö pienempikin roihu. Jos taasen tulistelet muualla kuin merkityllä tulipaikalla huomioi turvallisuus, eli tarkista aina onko voimassa metsäpalovaroitusta ja huomioi tuuli.
Moni ei varmaan tiedä että polttopuiden kerääminen (mukaanlukien oksat ja risut) on sallittua vain maanomistajan luvalla. Täällä on hyvä ohjeistus tulien teosta ja turvallisuudesta: https://www.luontoon.fi/retkeilynabc/retkeilytaidot/tulenteko/maastossa

P1070275

Tunturin valloittajat

Jokainen useamman tunturin valloittanut lienee nähnyt lukuisia kivikasoja tunturin laella ja sattanut oman kivensä kantaa kekoon. Tämä merkkien rakentelu aiheuttaa kovasti kahtiajakoa mielipiteissä ja Lisäksi se on kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla kielletty laissa.
Jätä siis se kivikasa tekemättä ja tallenna oma jalanjälkesi muistoihisi, tarinoihin ja ota vaikka kiva kuva huipulla. Kivikasa ei kerro kenellekkään että juuri sinä kävit tämän tunturin huipulla. Nämä kivikasat ovat aiheuttaneet paikoitellen jo pysyviä vaurioita muuttaen luonnollisia roudan tekemiä kuvioita. Annetaan luonnon vielä hallita ihmistä, eikä pyritä siitä niskan päälle. Pieniä tekoja, mutta isoja vaikutuksia.

Kansallispuistoissa vierailtiin viime vuonna 3,1 miljoonaa kertaa. Kävijämäärät kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla ovat viime vuosina kasvaneet. Laske montako kiveä siirretään jos 10% näistä lisää oman kivensä kekoon.

Oletko miettinyt onko muualla maailmassa yhtä paljon huollettuja ja ilmaisia retkeilyreittejä ja taukopaikkoja, kuin täällä Suomessa? Kannetaan siis kortemme kekoon ja pidetään luonto siistinä.

Kun pakkaat ensi kerralla reppuasi niin pysähdy ihan pieneksi hetkeksi, mieti minne menet ja kuinka siellä käyttäydyt. Olisiko kaapissa muovimukia pahvisen tilalle ja tarvitseeko kaikkea pakata muoviin. Kun ottaa asiakseen opetella hyvät tavat niin retkeilystäkin saa enemmän irti, reppu vain selkään ja kohti seikkailuja.

Ryhmien kanssa toimiessamme mietimme kuinka voisimme toimia mahdollisimman vastuullisesti. Opetamme asiakkaillekkin hyviä käytäntöjä ja kannamme roskat pois maastosta. Ei ole myöskään keltään pois jos korjaa polun varrelta jonkun toisen pudottaman roskan, tätä esimerkkiä näytämme muillekkin.

Luontoon. fi sivuilla on hyviä vinkkejä retkeilyyn. Klikka tästä: https://www.luontoon.fi/retkeilynabc

Ajatuksia herättävä uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-10367359

Mukavia retkiä toivottavat Vasatokkalaiset!

index

 

HIKING AND CAMPIN WITHOUT TRACE

3e486566-30e4-4c0a-b9e4-4f7b67169728

The autumn season begins to end here at the height of the Inari, trees are already dropping their leaves and getting ready for the winter. The summer hiking season is almost over. At its worst, the hot spots of the hiking trails are full of garbage and the equipment is scattered. Does it sound familiar? after an ideal and possibly successful outing the low heat of the campfire site and the name on the guestbook are the only indications for future hikers.

If you can carry heel to the terrain, you can take it all off

A good rule of is that whatever you carry to terrain you can carry it away.
An empty pack weighs less than a full pack and goes into a smaller space. It is good to think at home how to pack your backpack. We recommend packing your lunch in durable boxes and bags that can be reused. The juice of the bottle on the campfire tastes as sweet as the soft drink in the can. You can burn a small amount of paper in a campfire, but do not refuel if you can take your waste with you. You can put food waste in the composting toilet, don’t leave it in mixed waste, where it will start to smell and entice animals to spread garbage.

Cigarette butts lie for 10 years, even for paper napkins 1-2 years, can and plastic bottle up to 1000 years. Hazardous waste, such as batteries that are off-road, is referred to as mixed waste. Going basic for the basics does not hurt anyone. It is good to teach children the right and responsible hiking practices, so that we can preserve our incredible nature for generations to come.

There is a huge number of maintained fireplaces in Finland, mainly maintained by Metsähallitus and village associations. And, as we have seen in the media, resources for maintenance have been reduced and breaks have had to be taken out of regular maintenance. So if you see a mention that the campfire is not serviced, pay close attention to your behavior and leave the place clean for future walkers. A neat firing range will be easier to keep clean for the next ones, while dirty and dirty will set a bad example.

When nature calls and there is no toilet, please cover your droppings well and bury the papers in the ground, littering behind the tree will cause even the most lunatic hiker to poke his nose. This is especially noticeable at roadside breaks, although they have exactly the same instructions as on the hiking trail.

On marked routes, in the glow of a campfire

In national parks, walking, skiing and canoeing are generally allowed on restricted routes only on marked routes. In nature parks, you are only allowed to follow the marked route. Always check the rules of the area before hiking in a new location, they can be found in the area information boards. Updated and up-to-date information can be found on the web, often information boards may not be updated, and information may be up to years late.

Stay on marked paths, make fire only on marked fire places. Especially here in Upper Lapland, this fire-making practice is quite out of control, with dozens of campfire bases and stone campfire blanks on every popular campsite, trees burned in each and what ever gathered around for seating, not to mention everything in the surrounding area has been torn down for burning. Could you use a ready-made base next time and not always have to build your own? Off-road routes consume terrain and regeneration is slow in sensitive areas, so use caution when exiting the route.

Burn wood carefully, especially in Lapland, the price of firewood is high and the wood grows slowly, so you should avoid unnecessary burning. Although it is nice to have a bonfire around the campfire, even during the night, think about the smaller bust. If, on the other hand, you are firing at a place other than the designated one, keep an eye on safety, so always check for forest fire warnings and wind. Many may not know that harvesting firewood (including branches and twigs) is only permitted with the permission of the landowner.

At top of the fells

P1070276

So leave that pile of rocks by making and saving your own footprints in your memories, stories and taking a nice picture from above. The stone pile will not tell anyone what you were at the top of this hill. Some rock piles have already caused permanent damage in some places, altering natural frost patterns. Allow nature to continue to dominate man, if you just target the neck. Small deeds, but big effects.

Last year 3.1 million visits were made to national parks in Finland. The number of visitors to national parks and other nature reserves has increased in recent years. Calculate how many stones are moved if 10% of them place their own stone.

Have you wondered if there are as many serviced and free hiking trails and rest areas in the rest of the world as here in Finland? So let’s do our part and keep nature clean. The next time you pack your backpack, stop for a moment, think about where you are going and how you will behave. Would there be plastic cups in the cupboard to replace the cardboard and whether everything had to be wrapped in plastic. When it comes to learning good manners, you get more out of hiking, just backpacking and adventure. When we work with groups, we consider as much as possible how to act in the most responsible way possible. We also teach our clients good practices and remove rubbish from the terrain. Nor is it out of the yellow if you pick up the rubbish that someone else has dropped along the path, we will give this example to others.

More info: https://www.nationalparks.fi/hikinginfinland/rightsandregulations/litter/howtomakesureyouleavenotrace

Have a nice excursions to nature,

Br, Vasatokka team

HOLIDAY AT TOP OF THE FINLAND

Thinking about winter holiday in Lapland? At coming winter season we can offer more dates for groups.

Nature and authenticity is our luxury. We are located in middle of forest, but just 1 hour from airport and 15 minutes from Inari village.

We can offer hostel-rated accommodation and meals from our own restaurant. Northern lights included at price (when they are visible), we don´t need to offer any aurora hunting trips, you just need to wear your winter clothes be outdoors and look up to the sky. We organise also cross-country lessons, snow shoeing hikes, ice fishing and survival days. Ask more. We are happy to make an offer for your group.

Contact us and ask more.

Holiday in lapland A4(png)_Sivu_1

Holiday in lapland A4(png)_Sivu_2

Syyslomalle Vasatokkaan viikolla 42

Nyt olisi hyvä tilaisuus tulla viettämään päivä tai useampi Lappiin, syksyn huippuviikolla 16.-20.9.

Tarjoamme majoituksen hostellitason huoneistoissamme (1-6hh huoneissa) ja ruokailut omassa ruokalassamme kolme kertaa päivässä. Hintaa vuorokaudelle tulee vain 50€. Tähän hintaan kuuluu lakanat, aamiainen, lounas ja päivällinen. Helppoa lomailua kauniissa maisemissa. Huoneissa on kerrossängyt, yhteiset keittiö ja olohuone mahdollisten muiden asukkien kanssa, suihkut ja vessat käytävän varrella.  Huoneistossa on viisi huonetta ja majoituskapasiteettia 23 henkilölle, kerää vaikka isompi porukka ja tulkaa nauttimaan Lapin syksystä kuvankauniin Muddusjärven rannalle.

Voit viipyä 16.-20.9 aikavälillä 1-4 yötä, hinta siis vain 50€/hlö/vuorokausi.

Varaa omasi, soita 0400 670561 tai laita postia vasatokka@inari.fi

SYYSLOMA

Syysloma_eng

Vasatokan kesäkuulumiset

Kesä on saapunut myös Riutulaan, omanlaisenaan, mutta kuitenkin. Lämpötilalla ei kilpailla etelän helteille, mutta maisema on vihreä, alati vaihtuva ja kuten aina mykistävä ja tänään, heinäkuun alussa voi vielä Peltoaivin rinteillä havaita lumisia alueita, erämaa herää kesään pikkuhiljaa. Sääskiä ja mäkäräisiä on kohtuullisesti, sivuseikkoja, ei anneta niiden haitata menoa.

Vasatokan kesään mahtuu paljon, nuorille on Heinakuussa päiväleirejä joiden teemat vaihtelevat kalastuksesta hevosteluun. Päiväleirit ovat ilmaisia, tarjoamme lounaan ja pidämme lapsista huolta. Vapaapäivä myös vanhemmille? Alla olevasta ilmoituksesta näet päivien teemat, muistakaa ilmoittautua, viimeistään klo 18 edellisenä päivänä, vanhempien toimesta.

PÄIVÄLEIRIT jpg

Ensimmäiset kalastusleirit on pidetty ja hauskaa tuntui olevan. Saalista saatiin ja lettuja sai jokainen mahantäydeltä, pieni sadekkaan ei innokkaita kalastajia pidätellyt kun vavat viuhuivat ilmassa ja ohjaajat saivat irroitella vieheitä puunoksista tasaiseen tahtiin. Mutta, kokemus opettaa ja loppupäivästä puut ja pensaat saivat olla jo rauhassa. Isommat pääsivät perhokalastuksen makuun, kuuluisan ja komean Juutuanjoen varteen testailemaan itsesidottuja perhoja. Kalastuksen lomassa vähän tulistelua ja jutustelua kalastuksesta, kukahan nappasi isoimman saaliin?

 

Päiväleirit jatkuvat, seuraavaksi siirrytään rannalta vesille ja harjoitellaan melontaa. Kaikki mukaan, vanhemmatkin voivat osallistua jos paikkoja jää.

Lisäksi kesäämme rytmittävät matkailijat, kansainvälinen työleiri nuorille, rippileirit ja koulujen alettua Muddusjärven ranta täyttyy leirikoululaisista ja nuorisoryhmistä. Vielä voi löytyä vapaita mökkiaikoja, toimi nopeasti jos mielit näihin maisemiin viettämään kesää. Jos jäit ilman majoitusta, piipahda ihailemaan maisemaa, jätskille tai etsimään aivan uusia geokätköjämme Eräketun polun varrelta.

Nuorisokeskukset ovat loistavia paikkoja yöpyä kesälomareissuilla ympäri Suomea. Ja mikä hienointa, kun käytät nuorisokeskusten palveluita tuet lasten ja nuorten hyväksi tehtävää työtä. Keskuksien hinta ja palvelutaso on sopiva kaikille, tutustu nuorisokeskuksiin Kokkolasta Kannonkosken kautta Kouvolaan, Pohjois-Karjalasta Virtojen kautta Kuusamoon, Pudasjärvelle ja Suomen huipulle Vasatokkaan. Tästä tutustumaan keskuksiin, kerro terkkuja Vasatokasta: Suomen-nuorisokeskukset 

Hyvää kesää kaikille ja tervetuloa Riutulaan. Jos et vielä seuraa Vasatokkaa instagramissa tai facebookissa, tee se nyt ja pysyt mukana menossa. Instagramista voit bongata mm. uutuutemme, korikiipeilyn. Loistava ohjelma vaikka tyhy päiville.

Lämpimin kesäterveisin Vasatokkalaiset

ps. meiltä voi ostaa jätskiä 🙂

GEOKÄTKÖILY VOI KOUKUTTAA. (Geokätköilyn lyhyt oppimäärä)

61c0b592-0e67-42f8-8d1f-3fa032ad626e
Koordinaatit johtavat seuraavalle kätkölle
PURKINPIILOTUSTA VAI IHAN OIKEA HARRASTUS?

Ajatuksen tasolla geokätköily voi kuulostaa hölmöltä, piilotellaan purkkeja metsään ja toiset niitä etsii. Mitä järkeä? Näin ajattelee varmasti moni, mukaanlukien allekirjoittanut, ennenkuin pääsi kätköilyyn kunnolla sisälle ja tajusi että kätköily on paljon muutakin kuin purkinpiilotusta. Kansainvälisillä kätköilysivuilla puhutaan maailmanlaajuisesta aarteenetsinnästä, välillä se sitä muistuttaakin.

Ajatus on yksinkertainen ja alkuun pääsee helposti. Tarvitset vain nettiyhteyden ja gps laitteen.  Puhelin jossa on gps ja nettiyhteys käy mainiosti. Aluksi kannattaa tutustua geokätköilysivustoihin, esimerkiksi : geokätköily
Hyvin perille hommasta pääsee myös kun lyöttäytyy jonkun harrastajan matkaan, näin näkee heti käytännössä miten kätköily toimii.
Ennen kätköjen etsimistä täytyy sinun rekisteröityä (ilmaiseksi) geocaching.com sivustolle. Tämän jälkeen tarvitset enää kännykkääsi kätköilysovelluksen oman kännykkäsi sovelluskaupasta. Ilmainen sovellus c:geo toimii mainiosti. Jos omistat gps laitteen niin syöttämällä siihen kätkön koordinaatit pääset etsimään kätköjä myös ilman älypuhelinta. Gps onkin mainio lisävaruste, varsinkin alueilla joilla ei ole kännykkäverkkoa.

KENELLE SOPII JA MISSÄ SITÄ VOI HARRASTAA

Kätköily sopii rohkeasti sanottuna kaikille, koska sitä voi harrastaa niin monella tasolla. Joku etsii kätköjä kaikki vapaa-aikansa ja toinen saattaa unohtaa harrastuksen pitkäksikin aikaa tai kätköillä vain lomilla. Harrastus ei ole paikkaan eikä aikaan sidottua, kätköjä on niin erilaisissa paikoissa ympäri maailmaa että jokaiselle löytyy oma tapansa ja tasonsa harrastaa. Kätkö voi olla piilotettu metsän keskelle, kaupungin ytimeen, rakennuksen kulmalle, saareen, torniin, luolaan, mielikuvitus vain on rajana. Kätkö voi olla metsässä, jossa käy muutama ihminen vuodessa tai vaikka Manhattanilla New Yorkin ytimessä, miljoonien ihmisten kiiruhtaessa ohi. Suomessa suosittuja kätköpaikkoja ovat retkeilyreittien varsilla olevat laavut ja levähdyspaikat valtatien varrella. Jos kävelet jotain suosittua reittiä niin voit olla lähes varma että jossain reitin varrella on kätkö tai pari piilotettuna. Otetaan esimerkiksi Inari ja  paikallisille varmasti tuttu Juutuanpolku, tiesitkö että sen varrellakin on neljä kätköä piilossa? Ja jos vähän poikkeaa polulta niin voi saaliiksi saada vielä muutaman lisää. No niin, jäithän jo edes vähän miettimään missä ne purkit siellä ovat?
YouTubessa on esittelyvideo kätköilystä, videoon pääset tästä.

10dafca1-fad5-464c-9056-17754165d580
Onnea ja arvoituksen ratkaisua tarvittiin tällä Karasjoen läheltä löytyneellä kätköllä.
MILJOONIA PIILOJA JA MIELENKIINTOISIA KÄYNTIKOHTEITA

Paljon on piiloja ehditty keksiä sen jälkeen kun Yhdysvallat päätti poistaa gps häirinnän vuonna 2000, yhtäkkiä tarkka paikannusjärjestelmä oli kaikkien saatavilla. Ensimmäinen kätkö oli testimielessä metsään piilotettu 19 litran ämpäri, jossa oli kynä, lokivihko ja vaihtotavaroita. Siinäpä idea joka lähti kehittymään ja saavuttamaan suosiotaan hurjalla vauhdilla.

Kätkö voi olla lähes missä tahansa ja minkälainen vaan. Mielikuvitusta käytetään ja sitä tuntuu kätköilijöiltä löytyvän aina uusiin ulottuvuuksiin saakka. Välillä mielikuvitusta saa käyttää kätkön löytämiseenkin, joskus tuskastumiseen asti. Koordinaatit johtaa kivikasalle, onko nuo kaikki kiviä vai onko joku niistä naamioitu kätkö? Kuuluuko kaikki oksat puussa juuri siihen puuhun? Kuuluuko tuo sähkötolpassa oleva sähkörasia todellakin tuohon? Vai onko purkki piilotettu ihan vaan muuten ovelaan paikkaan? ”kätköilysilmä” kehittyy ajan myötä (ei kyllä kaikilla, nimimerkki ”puusilmä”).

Kätköilyn paras anti on monen mielestä se, että tulee mentyä paikkaan johon ei muuten tulisi mentyä, koska siellä on kätkö. En tiedä, olisinkohan ihan heti lähtenyt ajamaan esimerkiksi Nellimiin kesken kiivaimpien tietöiden, mutta siellä nyt sattui olemaan muutama mielenkiintoinen kätkö. Tai olisinko Kuusamon reissulla tullut tutustuneeksi sodanaikaiseen bunkkerin raunioihin, saati Viron reissulla pysähtynyt ihmettelemään kummallista mäntyä. Monet lintutornit, sillanaluset ja laavut on koluttu kätkön löytämisen toivossa. Kätköily on siis parhaimmillaan elämyksiä, onnistumisen iloa kun olet ratkaissut jonkun arvoituksen minkä avulla löydät kätkön tai perheen kanssa yhteistä tekemistä. Sinä päätät, kätköt odottavat etsijäänsä. Ja parasta on että voit etsiä vain ne kiinnostavat paikat, ellet sitten hurahda ja ahnehdi mahdollisimman paljon. Geokätköily voi olla jollekkin yksin metsässä vaeltelua, toiselle kaverin kanssa kaikki paikat koluamista, kolmannelle isoon yhteisöön kuulumista ja toisten harrastajien tapaamista ympäri maailmaa.

3e486566-30e4-4c0a-b9e4-4f7b67169728
Tässäkin kuvassa on geokätkö
VASATOKKAAN KÄTKÖILEMÄÄN

Vasatokan alueella on useita kätköjä, joten täälläkin pääset kokeilemaan harrastusta. Meiltä saat vinkkejä harrastuksen aloittamiseen tai vaikka gps laitteen vuokralle. Leirikoulujen ja ryhmien ohjelmaksi kätköily sopii mainiosti, yhteispelillä ovelimmatkin piilot löytyvät varmasti ja kipinä harrastukseen voi syttyä jo ensimmäisestä löydöstä.

Tule tustumaan ja löytämään Vasatokan kätköt, jotka löydät geocaching sivuilta. Onnistuneen löytöretken jälkeen voit vaikka herkutella jäätelöllä ja kerrata kaverin kanssa kokemuksia ja ”logata” kätköt kommenttien kera nettiin.

KK (eli kiitos kätköstä)

ps. Kiilopäällä järjestetään 14-16.6. iso geokätköilytapahtuma jossa kokoontuu harrastajia ympäri maailmaa. Käy kurkkaamassa tapahtuma täältä: Kiilopään geokätkötapahtuma