TALVINEN PUUHAPÄIVÄ 5.3.

Hiihtolomalla järjestetään koko perheelle sopiva puuhapäivä Vasatokassa.

Ilmainen kyyti Inarin kylältä klo 11:30 ja paluukyyti Vasatokasta lähtee klo 16:00

Ilmoittaudu whatsapilla, viestillä, sähköpostilla tai oheisen nettilomakkeen kautta viimeistään keskiviikkona 4.3.

Ilmoittaudu tästä: Puuhapäivä 5.3.

Puuhapäivä 5.3.

Marjan polku eläkkeelle

20200201_171513.jpg
Marja n. 3v ja Anja karitsojen kanssa Lastenkodin pihapiirissä.

Pitkä-aikainen asiakaspalvelijamme, Vasatokan hengetär, äitihahmo, historiantuntija ja perinnepolun luoja Marja on jättämässä työelämän ja astelemassa eläkkeelle.

Polku Riutulassa on ollut pitkä, onhan se kestänyt Marjan lapsuudesta saakka, kun hän pienenä tyttönä saapui äitinsä ja veljensä kanssa asumaan lastenkotiin. Anja-äiti toimi karjakkona lastenkodissa ja näin Marjakin pääsi seuraamaan elämää täällä maailman pohjoisimman lastenkodin synnyinsijoilla.

Lapsuudesta ovat jääneet elämään lukuisat tarinat hauskoista sattumuksista aina arkiseen aherrukseen. Matkan varrella on salaa ja kielloista huolimatta seurattu siantappoa navetan ylisillä ja näin unohdettu kuunnella ruokakellon kilkahduksia. Toisella kertaa on oltu äiti-Anjan kanssa lehmää hoitamassa saamelaistaloissa ja ihmetelty pottujen puuttumista lihakeitosta.

Kulkusjoulu amerikkalaisine vieraineen ja ihmeellisine appelsiineineen olivat vuoden kohokohtia. Koulunkäynti naapurissa sijainneessa Riutulan koulussa, Kekkosen vierailut, kesäiset retket Muddusjärvelle ja Norjaan sekä erityisesti lähituntureille jäävät elämään Marjan kertomina myös kuulijan mieleen, aivan kuin olisi itse mukana veneessä ja kurkkimassa navetan ylisillä. Marjan suunnitteleman perinnepolun varrella voi lukea lastenkodin aikaisesta elämästä. Marja myös pitää opastettuja kierroksia perinnepolulla ja on meidän iloksemme luvannut jatkaa tätä viihdyttävää tarinointiaan myös eläkkeellä. Vasatokassa voi tutustua Marjan kokoamaan valokuvakokoelmaan teksteineen ja myös lastenkodin aikaisii esineisiin.

Elämän polku kuljetti Marjan Kettujoen varteen, josta löytyi elämänkumppani ja rakas koti. Siellä oli hyvä kasvattaa perhe ja viettää aikaa ystävien kesken. Nykyään lastenlapset ja harrastukset tuovat elämään vauhtia.

Riutula ja nuorisokeskus, aiemmin Metsähallituksen hallinnoimana nuorisokeskuksena ja sittemmin Vasatokkana tarjosi Marjalle myöhemmin myös pitkäaikaisen työpaikan. Jo ennen nuorisokeskuksen aikaa hän oli monena vuonna kesätoissa NNKY:n alaisena Riutulassa. Marja on nähnyt Riutulan ja nuorisokeskuksen monet vaiheet, nimenmuutokset ja varmasti tehnyt lähes kaikkea mitä vain voi kuvitella, tai mitä ei voi edes kuvitella, tälläisen paikan vaiheissa vastaan tulevan. Vilkas mielikuvitus, loppumaton ihmisistä välittäminen ja iloisuus ovat Marjan valttikortteja. Sormi ei Marjalla jäänyt suuhun missään tilanteessa, jos ei ratkaisua heti ollut tarjolla niin sellainen keksittiin ja järjestettiin. Voimme kaikki ottaa edelleen mallia tästä väsymättömästä ja huolehtivasta asenteesta, jota Marja levitti ympärilleen.

Eläkkeellä Marja varmasti jatkaa tärkeäksi muodostunutta geokätköilyharrastustaan. Vasatokan ympäristön hienot kätköt ovatkin Marjan ideoimia ja toteuttamia, joten suosittelemme kokeilemaan tätä hauskaa harrastusta.

Kiitämme Marjaa kaikista vuosista ja työpanoksesta ja muistamme hänet aina ystävällisenä ja lämminhenkisenä työkaverina.

Ihanaa eläkepolkua ja hymyillään kun tavataan.

Terveisin Vasatokka team

JOULUTERVEHDYS VASATOKASTA – vuosi on paketissa.

Joulunaikaan 2019 Vasatokassa

Jälleen kiireinen vuosi alkaa olla lopuillaan Riutulassa. Vuosi, joka muistetaan nuorisokeskuksen 25v juhlavuotena, tulihan tänä vuonna täyteen neljännesvuosisata nuorisokeskustoimintaa Mudduksen rantamaisemissa. Muistellaanpa hetki kulunutta vuotta ennen jouluvapaille lähtöä.

Alkutalvi kului tutuissa merkeissä kun useat opiskelijaryhmät ja leirikoululaiset viettivät mukavia hetkiä hellässä hoivassamme. Toivomme että saimme tartutettua jokaiseen edes pienen hippusen kiireettömyyttä, sylillisen ystävällisyyttä sekä yhdessä tekemisen ja olemisen voimaa, asioita jotka ovat meille ensisijaisen tärkeitä täällä pohjoisessa.20190307_093551.jpg

Keväthankien loistaessa auringossa ja tunturien huippujen kutsuessa kulkijoita vetäisimme aurinkolasit silmille ja suuntasimme tunturiin viettämään mukavaa päivää henkilökunnan kesken. Rentoja ja hyväntuulisia työkamuja kestää katsella entistäkin paremmin, eikös vain?

Huhtikuussa juhlimme Nuorisokeskuksen 25 vutista taivalta ystävien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Juhlista ja seminaarista jäi mukavat muistot, hymy naamalle ja maha pullolleen herkkuja, kuten hyvistä juhlista kuuluukin.

Kesällä, edelleen juhlavuoden hengessä järjestimme lapsille päiväleirejä mukavan tekemisen merkeissä. Iloisia lapsia, tyytyväinen henkilökunta, mahtavaa. Taas toteutui se minkä vuoksi tätä työtä jaksamme tehdä.

Kv-nuorisotyön puolella meidän tehopakkaus Mirva jaksaa vaan paahtaa eteenpäin kun höyryveturi. Tämä näkyy useina onnistuneina erasmus+ projekteina ja arjessamme ulkomaalaisten vapaaehtoistyöntekijöittemme läsnäolona. Tälläkin hetkellä saamme nauttia kahden nuoren miehen viihdyttävästä seurasta.

Elokuu ja syyskuu täyttyivät ihanista leirikouluista ja Lokakuun täyttivät Nuotta valmennettavat. Ohjaajamme saivat luotsata näitä ryhmiä upean luonnon keskellä ja tartuttivat varmasti useampaankin sen kuuluisan lapinkuumeen. Tärkeitä, ikimuistoisia hetkiä ja upeaa työtä.

Syksyllä hyvästelimme pitkäaikaisen toimitusjohtajamme Mikan, hän siirtyi uusiin haasteisiin lastensuojelun puolelle. Viidentoista vuoden jälkeen Vasatokan käytävillä ei enää kuulu Mikan päättäväinen askellus mutta muistot jäivät. ”Bändin” kokoonpano muuttuu mutta soitto jatkuu. Kiitos Mika näistä vuosista ja onnea matkaan. Olkoon matkasi palkitseva, toivomme sinulle kaikkea hyvää.

Respa tietää ja respa hoitaa. Yksi meidän respatiimin mottoja ja täyttä totta. Mitä ihmeellisimpiä asioita tämänkin vuoden aikana ovat respan naiset ratkaisseet ja vastanneet kummallisimpiinkin kysymyksiin. On mm. etsitty asiakkaalle metsää, sekin voi olla vaikea löytää vaikka metsän ja järvien keskellä ollaankin, Ollaan iloittu tyytyväisistä asiakkaista ja nautittu erilaisten matkaajien kohtaamisesta. Vasatokan respa on rautaa, antaa periksi mutta ei taivu helpolla.

Toimitusjohtajan virkaa on viime ajat hoitanut menestyksekkäästi meidän oma ”Muumi Mammamme” Riitta. Järjen ääni ja kapellimestari, pitää ohjat käsissä, ja katkaisee lennokkaimmilta ideoilta siivet (ja välillä ihan aiheesta) mutta antaa luovuutemme ja persooniemme näkyä. Kiitos, we love you!

Huoltotiimimme, siivoojat ja keittiömme ovat se kannatteleva voima joka mahdollistaa toimintamme, sillä ilman ruokaa, puhtaita tiloja  ja ilman kiinteistönhuoltoa olisi kyllä kovin ikävä asiakkaiden viihtyä ja henkilökunnan tehdä työtänsä. Joten kiitos JoJo tiimi, keittiö ja siivous olette ihan supermiehiä ja naisia.

Kiitos kuluneesta vuodesta asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja kaikille jotka elämäämme liittyvät, eli just sinullekkin kun tätä luet. Hyvää joulunaikaa, mukavaa talvea onnea uudelle vuosikymmenelle. Vasatokka vaikenee, mutta vain hetkeksi.

F40F8CA3-6DE8-4D0A-9377-79B983DED231

Vasatokkalaiset hengähtävät jouluna 24-25.12 ja tällöin olemme suljettu. Myöskään avantouintipaikka ei ole avoinna yleisölle.